‘Ga uit van wat het kind wil’, zei Annie M.G. Schmidt. Dan krijgen ze het meeste plezier in lezen. En wat ze leuk vinden, dat gaan ze dóén. Daar waar onze 17-jarige dochter het lezen weer ‘herontdekt’ heeft en hieruit haar ontspanning haalt, leest onze 13-jarige puberzoon nog nauwelijks (ja, schermen…). Wetende dat dit een […]

Leesplezier – blog Els

‘Ga uit van wat het kind wil’, zei Annie M.G. Schmidt. Dan krijgen ze het meeste plezier in lezen. En wat ze leuk vinden, dat gaan ze dóén.

Daar waar onze 17-jarige dochter het lezen weer ‘herontdekt’ heeft en hieruit haar ontspanning haalt, leest onze 13-jarige puberzoon nog nauwelijks (ja, schermen…). Wetende dat dit een fase is, betrap ik mezelf er af en toe op dat ik hem toch tot lezen probeer te verleiden. Elke week zien we in de winkel immers weer geweldige nieuwe titels verschijnen die gewoon gelezen MOETEN worden, toch?! Maar ja, zoals Annie M.G. Schmidt zei…

En eerlijk is eerlijk, tijdens een groot deel van mijn middelbare schooltijd en gedurende mijn studie las ik (behalve de verplichte leeskost voor Nederlands, Engels en Duits) ook niet voor mijn plezier. Bah, die mondelinge examens, ik weet het nog als de dag van gisteren! Maar voor die tijd trof je me wekelijks aan in de bibliotheek waar ik de planken afstruinde voor de serie van Pinkeltje en De Vijf. En later voor de boeken van o.a. Jan Terlouw, Thea Beckman en Yvonne Keuls. Zo maakten Het verrotte leven van Floortje Bloem & De moeder van David S. veel indruk op me. Ik weet nog zo goed dat ik Yvonne Keuls persoonlijk mocht ontmoeten in diezelfde bibliotheek! Na het leven als student kon ik de rust weer vinden om in een boek te duiken. Al bakkend op het strand verslond ik o.a. de boeken van Nicci French, Karin Fossum en Esther Verhoef.

Wat een feest was het om mijn eigen jeugdboeken weer tevoorschijn te halen toen Lotte en later Thijs hier groot genoeg voor waren! Met als grootste favoriet voor ons allemaal Pluk van de Petteflet van jawel… Annie M.G. Schmidt! De bewaarde Pinkeltjes bleken toch wat oubollig te zijn, maar de klassiekers van Jan Terlouw en Thea Beckman werden weer met plezier (voor)gelezen.

Wie had toen gedacht dat ik nu in een winkel vol leesplezier zou werken, heel veel jeugdboeken lees en kinderen & hun (groot)ouders persoonlijk adviseer, met als uitgangspunt ‘wat het kind wil’? Heerlijk is het om te zien als kinderen dan later komen vertellen hoe leuk ze een boek vonden en een volgend boek gaan kiezen.

Het belooft weer heerlijk weer te worden. Dat wordt dus fijn genieten tussen het groen met een boek en een kop thee. Want ook daar word ik blij van, tuinplezier ????.