Boekentips voor 4+

De beste mama's en papa's - Reina Ollivier

Ontmoet de beste mama's en papa's uit het dierenrijk in dit tweede boek van de serie "Superbeesjes'. Ook voor beestjes zijn mama's en papa's belangrijk. En de negen dieren die je in dit boek leert kennen, zijn heel zorgzame ouders! Ontdek de wereld van de keizerspinguïn, de vos, de orang-oetan, de anemoonvis, de rode flamingo, de rode kangoeroe, de zebravink, de wolf en het gele zeepaardje. Voor kleine biologen vanaf 5 jaar.

Liefbeestje gaat naar school - Sam Loman

Een herkenbaar boek over een spannende eerste schooldag. Voor leergierige kinderen vanaf 4 jaar. Liefbeestje gaat voor de eerste keer naar school. Dat vindt ze best wel spannend. Ze treuzelt en twijfelt, want ze wil liever thuisblijven. Maar de juf is lief, en Liefbeestje speelt de hele ochtend met haar nieuwe vriendinnetje. Dan is mama er al om haar op te halen. Wanneer mag ze weer naar school?

Miauw, miauw, miauw! - Annie M.G. Schmidt

Dat Annie M.G. Schmidt van poezen hield, kan niemand zijn ontgaan.  Denk maar aan Ibbeltje en Minoes. In Miauw, miauw, miauw! wemelt het ook van de poezen: de lapjeskat, de zeepoes, de kat van ome Willem en ga zo maar door. Fantastische versjes waarin katten het goede (en soms het minder goede) van poes en mens in zich verenigen. En wie kan de zwier van Schmidts zinnen en de sprankelende humor beter in beelden vatten dan de Max Velthuijs-prijs winnaar Sylvia Weve? Een mooi groot poëzieprentenboek om je snorharen bij af te likken!

Monsta - Mateo Dineen

Monsta is het zat! Hij had speciaal dít kind uitgekozen bij wie hij onder het bed was gaan wonen om het te laten griezelen. En hij deed zo zijn best. Zo had hij zijn tanden extra scherp gevijld, enge maskers gemaakt, aan deurposten geknaagd, knuffels verstopt, zijn spierballen getraind en aan het dekbed gesjord. En wat gebeurde er? Niets! Helemaal niets. Het kind sliep gewoon door alles heen en grinnikte en snurkte zelfs zachtjes in z'n dromen! Geen wonder dat Monsta het opgeeft, toch?

Kak! zei de ezel - Koos Meinderts & Annette Fienieg

Kak! zei de ezel bevat ‘Humptie Dumptie’ en honderd andere nonsensversjes in het Engels en het Nederlands. Over een koe die over de maan springt, een kikker die uit vrijen gaat, over Willem-Jan Wafel en Pimmetje Pech. Koos Meinderts vertaalde en bewerkte met leesbaar plezier 101 nonsensversjes uit grootmoeders tijd. In deze tweetalige editie slaagt Annette Fienieg erin om met haar kleurrijke en gedetailleerde illustraties de oorspronkelijke nursery rhymes te verbinden met Meinderts’ bewerkingen.

 

Een vriend als geen ander - Oliver Scherz

Eekhoorn Hikke is een echte verzamelaar. Een versteend stuk hars, een mooie veer, een slakkenhuis... Als hij op een dag achter een libelle aanrent, rolt hij plotseling van een steile helling. Gelukkig komt hij niet tegen een rotsblok terecht, maar tegen iets zachts. Pas wanneer hij opkijkt, ziet hij tot zijn schrik dat hij tegen een grote wolf is gebotst! Als hij beseft dat de wolf gewond is, besluit Hikke hem te helpen. Het wordt het begin van een bijzondere vriendschap, die niemand begrijpt. Want iedereen in het bos weet zeker dat een wolf nooit de vriend van een eekhoorn kan zijn... Hartverwarmend voorleesboek met illustraties in kleur.

Het familiealbum van Tony T. Rex - Rob Hodgson

Tony, de laatste T.Rex op aarde, vertelt bijzondere verhalen over zijn familie. Over zijn over-over-overgrootvader Bolbuik Bil, de Brachiosaurus, die altijd at en daarom vreselijk stinkende scheten liet. Over zijn vleugelvlugge tante Victoria, de Archaeopteryx, die een snavel had en als eerste probeerde te vliegen. En dan is er nog het zwarte schaap van de familie, een Ceratosaurus met de naam Gehoornde Harrie. Ooit had hij zo'n honger dat hij een hapje van zijn jachtmaatje nam en kannibaal werd…  Een grappig geschiedenisboek over dinosaurussen.

Panda en Eekhoorn - Ed Franck

Panda en Eekhoorn zijn de beste vrienden. Ze kunnen niet zonder elkaar.
Ze kijken samen naar de maan, gaan samen op reis, maken wandelingen,
spelen spelletjes... Maar af en toe hebben ze weleens woorden over wie
de winnaar is. Gelukkig leggen ze het snel weer bij. Zes fijne voorleesverhalen over een onverwoestbare vriendschap.

Mijn eerste vogelboek - Zoë Ingram

In dit prachtige vogelboek ontdek je de vogels die je het vaakst in je tuin, op het balkon of in het park tegenkomt. Van het vrolijke pimpelmeesje tot de statige ekster, en van de stadsduif tot de sperwer. Dankzij de grote en kleurrijke tekeningen leer je de vogels in een mum van tijd te herkennen. Daarnaast kom je van alles te weten over wat ze eten, waar ze leven en meer verrassende feitjes.

Alle kleuters! - Carry Slee

De leukste kleuterverhalen van Carry Slee zijn nu gebundeld in één dikke omnibus met nieuwe illustraties van Eefje Kuijl. Wie kent ze niet: Iris en Michiel, Mark en Eefje, Bram en Ollie, Rik en Roosje en de kleuters van de Grote Beer. Grappige, ontroerende en spannende voorleesverhalen speciaal voor kleuters. 

De Gorgels en de grote operatie - Jochem Myjer

Bobba voelt al dagen onrust. Het stormt en er is een grote golf Rilbibberbrutelaartjes op komst. De helft van de kinderen in de naburige stad is ziek geworden. Hij roept alle Buurgorgels naar buiten om ze te waarschuwen. Bobba en Belia verslaan bijna alle Brutelaartjes. Maar dan wordt Melle ziek… Bobba zet een grote operatie in gang van Doorsluisgorgels, Geneesgorgels en Waakgorgels. Want Gorgels doen alles om ervoor te zorgen dat hun Mensenkind weer beter wordt. Joebelabambam!

 

Hier woon ik, groot gluurboek - Camilla de La Bedoyère

Ga je mee op speurtocht? Gluur met de bijgeleverde loep binnen in de verschillende dierenwoonsten en zoek uit wie de bewoners zijn. Wist je dat dieren modder, gras en zelfs speeksel gebruiken om hun huis te bouwen? Soms zijn ze niet de enige bewoners...

Een giraf met een probleem - Jory John

Edward de giraf is ab-so-luut niet blij met zijn nek. Hij is veel te lang. Te dun. Te suf. Het enige wat je ziet, is die nek. Edward snapt best dat iedereen er de hele tijd naar staart. Dat zou hij zelf ook doen.
Christo de schildpad zou juist dolgraag zo'n giraffennek willen hebben, want zijn eigen nek stelt niets voor. Hij kan niet eens zelf een banaantje uit een boom happen. Misschien kan Edward dit probleem voor hem oplossen, met die machtige nek van hem? Samen komen ze erachter dat jezelf zijn en blijven nog altijd het beste is.

Raar - Mark Janssen

Op een dag, aan het begin van dit boek, ligt er iets vreemds op de grond.
Wat hebben de dieren gevonden? Als ze het oprapen, loopt alles uit de hand. Het wordt gekker en gekker, totdat…..     

Het nieuwste prentenboek van illustrator Mark Janssen met prachtige illustraties en een verrassende einde! 

Zoek! - Saskia Halfmouw

Twee honden graven in het park. Hun botten zijn weg! Samen gaan ze op zoek. Steeds meer honden volgen hen. Speur je met ze mee? Volg de verschillende honden door de winkelstraat vol hondvriendelijke winkels: van hondentrimsalon tot slager, door het atelier van de hondenfotograaf, langs de bios waar alleen maar hondenfilms draaien, dwars door de hondenshow, langs de galerie vol hondenkunst, door het hondenhotel, over de brug, naar een speelveldje..... Een heerlijk zoekboek vol honden in alle soorten en maten van llustrator Saskia Halfmouw (bekend van o.a. Foeksia de Miniheks). 

De koffer - Chris Naylor-Ballesteros

Op een dag verschijnt er een oververmoeide vreemdeling met slechts één koffer. Iedereen barst van de vragen. Wat komt hij doen? Waar komt hij vandaan? En: wat zit er toch in die mysterieuze koffer? Een bijzonder prentenboek en hartverwarmend verhaal over hoop & vriendelijkheid, en de manier waarop we omgaan met mensen in nood. Met slechts een paar personages en eenvoudige illustraties heeft Chris Naylor-Ballesteros een raak en ontroerend verhaal gecreëerd dat ouders en kinderen aan het denken zal zetten over vreemdelingen en vluchtelingen.

Maar eerst ving ik een monster - Tjibbe Veldkamp

Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het: je kind wil nog een slokje water, of een extra kus.... In dit heerlijke en herkenbare prentenboek weet het kind zijn bedtijd te rekken met het vangen van monsters. Geen enge! Het kind en de voorlezer wisselen in het boek voortdurend van rol en het wordt steeds gekker..... Uit dit boek wil je best uuuuuuren blijven voorlezen!

De krokodil die niet van water hield - Gemma Merino

Kleine krokodil is niet zoals zijn broertjes en zusjes. Terwijl zij spartelen, sproeien en sproetsen, blijft hij liever aan de kant. Hij houdt niet van water. Maar hij wil niet onderdoen voor zijn broers en zussen, dus besluit hij het nog één keer te proberen. Hij neemt een grote duik en... komt erachter dat hij helemaal geen krokodil is.... Dit verhaal verveelt nooit, het leest voor als een trein en de illustraties zijn ontzettend grappig. Er zit een mooie boodschap in verstopt; iedereen heeft zijn eigen talent!

 

Waar is mijn noedelsoep?!? - Chee-Han & Reza Kartosen-Wong

Wanneer Sam-Ming op school zit, kijkt hij uit naar de lunchpauze. Dan kan hij smullen van de superverrukkelijke noedelsoep die zijn ouders voor hem hebben gemaakt. Dat is zijn lievelingseten. Maar wanneer Sam-Ming zijn rugtas opent, schrikt hij: zijn noedelsoep is weg! Waar, oh waar is zijn noedelsoep?!? Dit boek is uitgegeven door 'Rose Stories'. Deze uitgeverij maakt boeken met verhalen uit verschillende culturen, net als in de leuke prentenboek. Spelenderwijs leert je kind meer over hun achtergrond, en wat er in hún lunchtrommeltje zit. Grappig en leerzaam!

Moppereend - Joyce Dunbar

Dit prentenboek van het jaar 2020 is een mopperboek om vrolijk van te worden! Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Tenminste... dat vindt zij. Want ze wil niet gaten graven met hond. Niet met Varken in de modderpoel. Niet kraaien met Haan. Niet soezen met Schildpad. Niet een lekker hapje eten met Geit. Dus... NIEMAND wil met haar spelen. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt....

De dag dat de zee weg was - Awee Prins

Filosoof en schrijver Awee Prins tekende de verhalen op die hij aan zijn kinderen vertelde. Hij beschrijft een konijn dat een olifant wil worden, vertelt hoe een varken van zijn modderverslaving afkomt en hoe de beren de lakens van hun winterslaap schoon weten te houden. Heerlijke, ontroerende en grappige verhalen, heel fijn om voor te lezen aan iedereen vanaf 7 jaar. Elk verhaal biedt ook gelegenheid om samen over na te praten. Dat hoeft natuurlijk niet per se, maar ik vond het commentaar van mijn kinderen na elk bijzonder & fantasierijk verhaal heel leuk om te horen. Omdat de verhalen nét even anders zijn en diepgang hebben, is het ook voor volwassenen fijn voorlezen. llustrator Thé Tjong-Khing maakte de illustraties en die passen er precies bij.

Dieren in het wild - Philip Steele

Wat een superleuk boek is dit! Een groot & stevig boek met zogenaamde uitschuivers: elke dubbele pagina kun je aan twee kanten uitschuiven. Dat zorgt ervoor dat het boek twee keer zo groot wordt! Per plaat krijg je zo een mooi overzicht van alle dieren op de Savanne of in het poolgebied. Om lekker zelf in te kijken of samen informatie te vergaren over wat de verschillende dieren eten, of een zoekspelletje te doen.  


Tante Teefje - Ruth Verstraeten

Tante Teefje is een humoristisch verhaal over een jongetje dat de pesterijen van zijn vreselijke tante niet langer pikt. Want hoe lief ze zich ook naar de buitenwereld toe voordoet, zijn tante is méér dan gemeen als hij alleen bij haar achterblijft... De rijmvorm zorgt voor een ritmische vaart en de grappige illustraties van Eva Mouton geven het geheel een extra pittige knipoog. Een dolkomisch voorleesfestijn voor jong (vanaf 5 jaar) en oud! 

Tien regels als je jarig bent - Beth Ferry

Tien regels als je jarig bent is een humoristisch prentenboek over de állerleukste dag van het jaar. Samen met alle dieren (met bijbehorend feesthoedje) ga je alle originele en grappige 'regels' af en vier je je verjaardag op de beste manier. Bette Westera nam de leuke en goedlopende vertaling voor haar rekening. Ook voor ouders een feestje om voor te lezen!

Otto groot, Otto klein - Tom Schamp

Een fijn groot kijk- en ontdekboek vol tegenstellingen: groot en klein, boven en onder, nat en droog, kort en lang, binnen en buiten en nog veel meer. Alle tegenstellingen worden uitgelegd met beelden, en er staat vrijwel geen tekst in het boek. Wel allerlei leuke zoekopdrachten: Vind je Hu en Go? Volg je het gele eendje? Waar zijn potlood en Bic?

Wies wil een kangoeroe - Mo's daughters

Wies wil buiten spelen. "Raf, ga je mee?' Maar het regent en haar knuffel schudt van nee. Wies denkt na, fantaseert en krijgt een idee: ik vraag een huisdier of misschien wel twee!
In dit grappige verhaal op rijm ontdekt deze vastberaden peuter de wereld om haar heen en neemt zij iets niet zomaar voor waar aan. Het inspireert peuters om al heel vroeg het waarom van iets te vragen, en te denken in mogelijkheden en oplossingen.

De Hugo's De nieuwe trui - Oliver Jeffers

Het bijzondere aan de Hugo's was, dat ze allemaal hetzelfde waren. Ze doen alles hetzelfde. Ze denken hetzelfde. Alles, totdat er toch eentje denkt: ik wil iets nieuws! Rupert breit nieuwe trui in een opvallende kleur. Hoe zouden de anderen hierop reageren? Precies zoals het ook in de maatschappij gaat: niet iedereen is direct enthousiast. Je valt buiten de groep als je anders bent of doet. Maak kennis met de HUGO'S: het is best leuk om anders te zijn! 

Gorgels Het geheim van de gletsjer - Jochem Meyer

Het spannende vervolg op De Gorgels, geschreven door Jochem Myjer. Melle en zijn familie logeren bij een oude vriend van papa, die bioloog is in de Alpen. Midden in de nacht wordt Melles zusje Limoni in paniek wakker. Waar is haar rugzak? En nog belangrijker, waar is haar eigen Gorgel, Belia? Dat is het begin van een bloedstollend avontuur waarin het spoor leidt naar de gletsjer die langzaam begint te smelten nu het warmer wordt. Melle, Bobba en Limoni maken kennis met murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Ze worden geholpen door Katja, die alles weet over de gevaren van de bergen…  Illustraties van Rick de Haas, bekend van Mees Kees. Voorlezen vanaf 5, zelf lezen vanaf 7 jaar. 

Het kleurenmonster - Anna Llenas

Als het kleurenmonster met een vreemd gevoel opstaat, gaat een meisje hem helpen om weer "uit de war te komen…'. Samen rafelen ze verschillende kleuren en emoties uit elkaar en doen ze in aparte potjes. Geel staat bijvoorbeeld blijdschap, blauw staat voor verdriet. Rood staat voor woede en angst is zwart. Als ze alle emoties een eigen plekje hebben, voelt het monster zich... roze! Een geweldig prentenboek om jonge kinderen de verschillende emoties uit te leggen. De tekst is precies goed, de illustraties zijn kinderlijk getekend en tot prachtige collages gemaakt.  

Wilde dieren van het woud - Lucas Arnoldussen

Ontmoet de leukste wilde dieren uit de jungle! Na elk voorleesverhaal met prenten beland je op een dubbele pagina met foto's en weetjes. Zo leer je de dieren echt kennen. Dit dierenprentenboek combineert feiten en fictie op een bijzondere manier. De mooie illustraties zijn van Gertie Jaquet.

De Gruffalo - Julia Donaldson

Muis houdt zijn vijanden op een afstand door ze bang te maken met een monster, de Gruffalo. Muis is in zijn sas: die Gruffalo bestaat immers helemaal niet. Maar - ooh! Wat is dát dan... Deze klassieker mag in geen enkel huishouden ontbreken. Wij zijn fan van de combinate Julia Donaldson & Alex Scheffler. Zij hebben ondertussen al heel veel supertitels uitgebracht: "Stap maar op je bezemsteel" en "De slak en de walvis" bijvoorbeeld. Heerlijk om naar te luisteren en leuk om voor te lezen!

Zinglish - Schipper/Ramakers/van Kempen

Zinglish leert je op een geweldige manier de Engelse taal. Het boek is geschikt voor groep 1,2 en 3 en bevat drie verschillende soorten liedjes. Routineliedjes die je dagelijks in de klas kunt gebruiken, leerliedjes en liedjes rondom thema's. Door het vrolijk geïllustreerde Zinglish leren de kinderen meer dan 250 Engelse woorden en uitdrukkingen. De teksten zijn van Marlijn van Kempen, Sanne Ramakers en Jeroen Schipper. Op de bijbehorende CD vind je alle Nederlandse/ Engelse liedjes gezongen door Jeroen Schipper. 

Deze ridder zegt nee! - Lucy Rowland

NEE! Ridder Finn doet altijd wat hem gezegd wordt, maar op een dag zegt hij ineens nee op alles! Hij weigert zelfs naar binnen te vluchten als er een grote rode draak aankomt. Gelukkig blijkt de draak helemaal zo gevaarlijk nog niet en is hij zelfs een beetje eenzaam… Een grappig boek over een lief riddertje dat af en toe dwarsligt en een draak die gewoon eens een logeerpartijtje bij een vriendje wil. Een perfect prentenboek voor kinderen in de ik-zeg-nee-fase.

Vinnie & Flos - Marte Jongbloed

Hoera! Eindelijk weer een leuk voorleesboek voor kleuters! Vinnie verhuist met zijn ouders naar een nieuw huis. Alles is een beetje eng in het begin, ook de nieuwe slaapkamer. Maar dan ontmoet hij Flos die in een boek in zijn kamer woont. Vinnie en Flos worden dikke vrienden en beleven samen veel avonturen. In 12 vlotte verhaaltjes onder het motto "Ik durf alles, ook al ben ik bang!' geven Vinnie en zijn ondeugende vriendje Flos jonge kinderen net dat beetje zelfvertrouwen om nieuwe dingen uit te proberen.

Het vrolijke voorleesboek voor rond de 4 jaar - diverse auteurs

Vrolijke voorleesbundel uit de succesvolle reeks met grappige en herkenbare verhalen voor alle vierjarigen. Je bent (bijna) vier en elke dag leer je nieuwe dingen. Het liefst wil je, zodra je weet hoe het moet, alles zelf doen: zelf je schoenen aantrekken, zelf fietsen, zelf de hond uitlaten, zelf naar links-rechts-links kijken voor het oversteken… Bovendien ga je voor het eerst naar de grote school. Daar leer je letters lezen en tot heel ver tellen. En je maakt in één klap veel nieuwe vriendjes!

 

Nederland - Charlotte Dematons

Wie Nederland openslaat wordt op de schutbladen al naar open zee gevoerd, waar de Vliegende Hollander en een walvisvaarder de wateren onveilig maken. Van hagepreek tot bokkenrijders, van Madurodam tot het Achterhuis, van Koninginnedag in Marken tot bloeiende bollenvelden - historie, verhalen en kinderliedjes, tradities, eigenaardigheden en kwinkslagen, alles is in Nederland gevangen. Maar ook wat ons land zo eigen maakt: van pensionada's in uniseks regenjacks op de fiets tot een oma in Friesland die met haar rollator tussen de taferelen van Avercamp, Brueghel en Bosch door zwiert. En natuurlijk is de multiculturele samenleving tot in de grappigste details weergegeven. Op elke plaat is minstens één kinderliedje te vinden, een personage uit de kinderliteratuur én een historische gebeurtenis. En - Charlotte eigen - het zoekboek wordt gecompleteerd met zeven terugkerende figuurtjes. 

Naar het zwembad - Lucas Arnoldussen

Uit de populaire informatieve boekenreeks "Willewete" een leuk prentenboek over het zwembad. Naast een voorleesverhaal over Melvin en Rosita, lees je van alles over bijvoorbeeld zwemles. Verder komt de geschiedenis van het badhuis aan bod en wordt allerhande zwemkleding besproken. Op de vrolijke getekende kleurenillustraties is veel te zien en te ontdekken. Met veel tips, grappige weetjes, een grote uitvouwplaat, knutseltips en een miniquiz.

Boek(en) reserveren of prijs opvragen

Wil je graag een boek reserveren of ben je benieuwd naar de prijs? Laat hieronder een berichtje voor ons achter en we laten het je snel weten!