Boekentips voor 4+

De Gorgels en de grote operatie - Jochem Myjer

Bobba voelt al dagen onrust. Het stormt en er is een grote golf Rilbibberbrutelaartjes op komst. De helft van de kinderen in de naburige stad is ziek geworden. Hij roept alle Buurgorgels naar buiten om ze te waarschuwen. Bobba en Belia verslaan bijna alle Brutelaartjes. Maar dan wordt Melle ziek… Bobba zet een grote operatie in gang van Doorsluisgorgels, Geneesgorgels en Waakgorgels. Want Gorgels doen alles om ervoor te zorgen dat hun Mensenkind weer beter wordt. Joebelabambam!

 

De dag dat de zee weg was - Awee Prins

Filosoof en schrijver Awee Prins tekende de verhalen op die hij aan zijn kinderen vertelde. Hij beschrijft een konijn dat een olifant wil worden, vertelt hoe een varken van zijn modderverslaving afkomt en hoe de beren de lakens van hun winterslaap schoon weten te houden. Heerlijke, ontroerende en grappige verhalen, heel fijn om voor te lezen aan iedereen vanaf 7 jaar. Elk verhaal biedt ook gelegenheid om samen over na te praten. Dat hoeft natuurlijk niet per se, maar ik vond het commentaar van mijn kinderen na elk bijzonder & fantasierijk verhaal heel leuk om te horen. Omdat de verhalen nét even anders zijn en diepgang hebben, is het ook voor volwassenen fijn voorlezen. llustrator Thé Tjong-Khing maakte de illustraties en die passen er precies bij.

De Hugo's De nieuwe trui - Oliver Jeffers

Het bijzondere aan de Hugo's was, dat ze allemaal hetzelfde waren. Ze doen alles hetzelfde. Ze denken hetzelfde. Alles, totdat er toch eentje denkt: ik wil iets nieuws! Rupert breit nieuwe trui in een opvallende kleur. Hoe zouden de anderen hierop reageren? Precies zoals het ook in de maatschappij gaat: niet iedereen is direct enthousiast. Je valt buiten de groep als je anders bent of doet. Maak kennis met de HUGO'S: het is best leuk om anders te zijn! 

Gorgels Het geheim van de gletsjer - Jochem Meyer

Het spannende vervolg op De Gorgels, geschreven door Jochem Myjer. Melle en zijn familie logeren bij een oude vriend van papa, die bioloog is in de Alpen. Midden in de nacht wordt Melles zusje Limoni in paniek wakker. Waar is haar rugzak? En nog belangrijker, waar is haar eigen Gorgel, Belia? Dat is het begin van een bloedstollend avontuur waarin het spoor leidt naar de gletsjer die langzaam begint te smelten nu het warmer wordt. Melle, Bobba en Limoni maken kennis met murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Ze worden geholpen door Katja, die alles weet over de gevaren van de bergen…  Illustraties van Rick de Haas, bekend van Mees Kees. Voorlezen vanaf 5, zelf lezen vanaf 7 jaar. 

Het kleurenmonster - Anna Llenas

Als het kleurenmonster met een vreemd gevoel opstaat, gaat een meisje hem helpen om weer "uit de war te komen…'. Samen rafelen ze verschillende kleuren en emoties uit elkaar en doen ze in aparte potjes. Geel staat bijvoorbeeld blijdschap, blauw staat voor verdriet. Rood staat voor woede en angst is zwart. Als ze alle emoties een eigen plekje hebben, voelt het monster zich... roze! Een geweldig prentenboek om jonge kinderen de verschillende emoties uit te leggen. De tekst is precies goed, de illustraties zijn kinderlijk getekend en tot prachtige collages gemaakt.  

Wilde dieren van het woud - Lucas Arnoldussen

Ontmoet de leukste wilde dieren uit de jungle! Na elk voorleesverhaal met prenten beland je op een dubbele pagina met foto's en weetjes. Zo leer je de dieren echt kennen. Dit dierenprentenboek combineert feiten en fictie op een bijzondere manier. De mooie illustraties zijn van Gertie Jaquet.

De Gruffalo - Julia Donaldson

Muis houdt zijn vijanden op een afstand door ze bang te maken met een monster, de Gruffalo. Muis is in zijn sas: die Gruffalo bestaat immers helemaal niet. Maar - ooh! Wat is dát dan... Deze klassieker mag in geen enkel huishouden ontbreken. Wij zijn fan van de combinate Julia Donaldson & Alex Scheffler. Zij hebben ondertussen al heel veel supertitels uitgebracht: "Stap maar op je bezemsteel" en "De slak en de walvis" bijvoorbeeld. Heerlijk om naar te luisteren en leuk om voor te lezen!

Zinglish - Schipper/Ramakers/van Kempen

Zinglish leert je op een geweldige manier de Engelse taal. Het boek is geschikt voor groep 1,2 en 3 en bevat drie verschillende soorten liedjes. Routineliedjes die je dagelijks in de klas kunt gebruiken, leerliedjes en liedjes rondom thema's. Door het vrolijk geïllustreerde Zinglish leren de kinderen meer dan 250 Engelse woorden en uitdrukkingen. De teksten zijn van Marlijn van Kempen, Sanne Ramakers en Jeroen Schipper. Op de bijbehorende CD vind je alle Nederlandse/ Engelse liedjes gezongen door Jeroen Schipper. 

Deze ridder zegt nee! - Lucy Rowland

NEE! Ridder Finn doet altijd wat hem gezegd wordt, maar op een dag zegt hij ineens nee op alles! Hij weigert zelfs naar binnen te vluchten als er een grote rode draak aankomt. Gelukkig blijkt de draak helemaal zo gevaarlijk nog niet en is hij zelfs een beetje eenzaam… Een grappig boek over een lief riddertje dat af en toe dwarsligt en een draak die gewoon eens een logeerpartijtje bij een vriendje wil. Een perfect prentenboek voor kinderen in de ik-zeg-nee-fase.

Vinnie & Flos - Marte Jongbloed

Hoera! Eindelijk weer een leuk voorleesboek voor kleuters! Vinnie verhuist met zijn ouders naar een nieuw huis. Alles is een beetje eng in het begin, ook de nieuwe slaapkamer. Maar dan ontmoet hij Flos die in een boek in zijn kamer woont. Vinnie en Flos worden dikke vrienden en beleven samen veel avonturen. In 12 vlotte verhaaltjes onder het motto "Ik durf alles, ook al ben ik bang!' geven Vinnie en zijn ondeugende vriendje Flos jonge kinderen net dat beetje zelfvertrouwen om nieuwe dingen uit te proberen.

Het vrolijke voorleesboek voor rond de 4 jaar - diverse auteurs

Vrolijke voorleesbundel uit de succesvolle reeks met grappige en herkenbare verhalen voor alle vierjarigen. Je bent (bijna) vier en elke dag leer je nieuwe dingen. Het liefst wil je, zodra je weet hoe het moet, alles zelf doen: zelf je schoenen aantrekken, zelf fietsen, zelf de hond uitlaten, zelf naar links-rechts-links kijken voor het oversteken… Bovendien ga je voor het eerst naar de grote school. Daar leer je letters lezen en tot heel ver tellen. En je maakt in één klap veel nieuwe vriendjes!

 

Nederland - Charlotte Dematons

Wie Nederland openslaat wordt op de schutbladen al naar open zee gevoerd, waar de Vliegende Hollander en een walvisvaarder de wateren onveilig maken. Van hagepreek tot bokkenrijders, van Madurodam tot het Achterhuis, van Koninginnedag in Marken tot bloeiende bollenvelden - historie, verhalen en kinderliedjes, tradities, eigenaardigheden en kwinkslagen, alles is in Nederland gevangen. Maar ook wat ons land zo eigen maakt: van pensionada's in uniseks regenjacks op de fiets tot een oma in Friesland die met haar rollator tussen de taferelen van Avercamp, Brueghel en Bosch door zwiert. En natuurlijk is de multiculturele samenleving tot in de grappigste details weergegeven. Op elke plaat is minstens één kinderliedje te vinden, een personage uit de kinderliteratuur én een historische gebeurtenis. En - Charlotte eigen - het zoekboek wordt gecompleteerd met zeven terugkerende figuurtjes. 

Naar het zwembad - Lucas Arnoldussen

Uit de populaire informatieve boekenreeks "Willewete" een leuk prentenboek over het zwembad. Naast een voorleesverhaal over Melvin en Rosita, lees je van alles over bijvoorbeeld zwemles. Verder komt de geschiedenis van het badhuis aan bod en wordt allerhande zwemkleding besproken. Op de vrolijke getekende kleurenillustraties is veel te zien en te ontdekken. Met veel tips, grappige weetjes, een grote uitvouwplaat, knutseltips en een miniquiz.

Boek(en) reserveren of prijs opvragen

Wil je graag een boek reserveren of ben je benieuwd naar de prijs? Laat hieronder een berichtje voor ons achter en we laten het je snel weten!