Wist je dat: je T-shirt al een wereldreis achter de rug heeft voor het in je kast belandt? Er evenveel water nodig is om één T-shirt te maken als je drinkt van je geboorte tot je zeven jaar oud bent? Kleding gemaakt wordt van bomen, planten, koeien, schapen en zelfs olie? Er elke seconde een hele vrachtwagen kleding wordt verbrand of gestort? Leer er meer over én ontdek hoe het beter kan.
Je wordt ouder en mag steeds meer zelf beslissen. Maar kies je écht zelf of word je stiekem gestuurd in deze wereld vol apps, influencers en reclame? In Het bromvliegeffect junior leren gedragswetenschapper Eva van den Broek en reclamestrateeg Tim den Heijer kinderen om het bromvliegeffect te herkennen, de negatieve invloed ervan te vermijden en het op een goede manier zelf te gebruiken. Op school, in de winkel, op straat, online én thuis.
Stel dat er honderd mensen op de wereld waren… hoeveel daarvan zouden kind zijn en hoeveel volwassen? Hoeveel mensen zouden zwart haar hebben en hoeveel bruin, blond of rood? Heeft iedereen (schoon) water en elektriciteit? Hoeveel van die honderd mensen kunnen lezen en schrijven? Dit boek beantwoordt al deze vragen en nog veel meer! Door acht miljard mensen terug te brengen naar een groep van honderd is de informatie ook voor jongere kinderen goed te overzien. De heldere illustraties maken het geheel nog overzichtelijker.
Na het succes van Pretpark de Poepfabriek en Het Hersenhotel is er nu Kasteel Hartenstein. Een hartverwarmend non-fictieboek voor jonge kinderen – met tips om je hart gezond te houden en hartstikke veel interessante weetjes! Je hart klopt dag en nacht en is de motor van je lichaam. Maar hoe werkt je hart? Hoe stroomt je bloed door je lijf? Zit verliefdheid in je hoofd of in je hart? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Reis samen met hartsvrienden Mila en Amor door alle kamers van kasteel Hartenstein en ontdek het geheim van een gezond hart. Heldere en toegankelijke non-fictie voor jonge kinderen voor thuis en op school.
'Een bijzonder pakketje' is een non-fictie prentenboek dat antwoord geeft op alle vragen die je maar kunt verzinnen over pakketjes en de post. Waar komt een boek vandaan? Hoe komen ze in winkels en op deurmatten terecht? Dit wordt allemaal haarfijn uitgelegd. Eerst komt het product de fabriek uit. Dan wordt het met een vrachtwagen naar de haven gestuurd en vaart het op een groot schip de hele wereld over. Misschien pakt het daarna wel een trein of stapt het in een busje, voordat het in de winkel terechtkomt. En hoe normaal en alledaags het ook lijkt, als je de wereldreis eens goed bekijkt, is eigenlijk elk pakketje wel een bijzonder pakketje!
Een fantastisch nieuw boek van de auteur van Gek! Gaaf! Geweldig! en Duik mee in de diepzee. Zet je schrap! Je gaat op reis door de tijd met professor Tim Flannery, de meest enthousiaste ontdekkingsreiziger en wetenschapper ter wereld, om de bizarste beesten te ontmoeten die ooit hebben geleefd – en zijn gestorven. Zet de tijdmachine aan en ontdek het allemaal!
Lang, lang geleden brachten onze voorouders hun tijd slingerend in bomen door. Heel wat eeuwen later bouwen we nu auto’s, robots en computers. Wat is er in de tussentijd precies gebeurd? In dit boek leer je hoe onze samenleving van nu is ontstaan. Van holbewoners naar Romeinen, Vikingen, wetenschappers en rijke zakenmannen. We deden onderweg een heleboel belangrijke uitvindingen! Een boek vol striptekeningen, humor en onweerstaanbare weetjes voor iedereen vanaf 9 jaar.
Van sterrenbeelden en de Chinese dierenriem tot geboortestenen en geboortebloemen; dit boek is de complete gids voor jouw verjaardag. Met dag-tot-dag-kalender om te zien wat er op jouw verjaardag in de geschiedenis gebeurde. En boordevol feestelijke ideeën en creatieve verjaardagscadeaus om je eigen verjaardag en die van je vrienden en familie op een fantastische manier te kunnen vieren. Ontdek in dit verjaardagsboek alles over de spannendste dag van het jaar en de speciale betekenis ervan.
Zijn vogels echt de laatst levende dinosaurussen? Welke soorten vogels zijn er op de wereld? En eten alle vogels hetzelfde? Op deze en vele andere vragen krijg je in dit boek een antwoord. Ook vind je er handige tips, leuke spelletjes, een grote uitklappagina en een miniquiz. Zo word je een echte vogelaar! Een informatief prentenboek uit de Willewete serie voor vogelvrienden vanaf 5 jaar.
Als je ’s nachts naar de sterrenhemel kijkt, is er enorm veel te zien. Ontdek in dit grote boek boordevol echte ruimtefoto’s en illustraties alles over het heelal. Wist je bijvoorbeeld dat de sterrenhemel er vanaf de andere kant van de aardbol heel anders uitziet? En wat het verschil is tussen een planeet en een ster? Dat wonen en leven op Mars best een uitdaging is? Weet jij hoeveel manen Pluto heeft? Hoe heet het is op de zon? En hoe wordt een ster geboren? Bezoek samen met de Kleine Astronauten bijzondere plekken in het heelal, zoals de maan, de planeten in ons zonnestelsel, sterren en sterrennevels. Atlas van de ruimte is een onvergetelijke reis, waardoor je met andere ogen naar de sterrenhemel kijkt!
Terwijl Chinese keizers al meer dan duizend jaar hun toilet doorspoelden, bleven Europese burgers hun pispotten uit het raam leeggieten... En wist je ook dat: De vroeg-christelijke heiligen vuil als een symbool van vroomheid beschouwden? De deftige Britse dames uit het barok tijdperk hun pruiken zo zelden reinigden dat er muizen in woonden? Napoleon uren in de badkuip spetterde? Chirurgen zelfs aan het begin van de 19de eeuw hun handen niet wasten? Toiletten in huis op veel plaatsen in de wereld vandaag nog steeds een luxe zijn? Je leest het in dit boek!
Winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2023! Bibi Dumon Tak laat dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk is geïnteresseerd in de smaak van de gans. De zebra houdt zijn spreekbeurt over zwart-witte dieren en de doodshoofdvlinder weet alles over de doodshoofdaap te vertellen. En zoals bij iedere spreekbeurt is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen. De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf.
In dit boek neemt bioloog Auke-Florian Hiemstra je mee op safari in de stad. Want daar is veel meer natuur te vinden dan je denkt! We ontmoeten spreeuwen die treinen laten vertrekken, een meeuw die boodschappen doet, vissen die hun eigen deurbel hebben en nog veel meer. Voor veel dieren is de stad een 'all you can eat'-restaurant, zolang ze maar uitkijken met oversteken... En wist je dat sommige planten en dieren zich zo goed hebben aangepast aan het stadsleven, dat je het zelfs evolutie kunt noemen? Wie dit boek leest, zal nooit meer op dezelde manier door de stad lopen!
Waarom zijn dieren eigenlijk giftig? Hoe komen ze aan hun gif? En waarom is gif veel belangrijker dan we denken? Er is nog zoveel te leren over gif: over het gevaar, maar ook over de genezende krachten en het belang voor overleven. Het volledige kleurige register wordt opengetrokken in dit boek: bonte slangen, heftige wespen met hun gifangels, felgekleurde kikkers, padden met hun wrattige huid en sierlijke lichtgevende kwallen. De wereld van gif is namelijk ook een heel spetterende, knetterende en kleurrijke wereld.
Gluur binnen in machines en kijk hoe ze werken. Zie je door je verschuifbaar vergrootglas hoe de pompen zuigen, tandwielen in elkaar haken en turbines draaien? Leer alles over verschillende soorten machines, van tractors tot ruimtetuigen. Zet je ingenieurspet op en ontdek welke taken machines in samenwerking met mensen kunnen voltooien. Met echte wetenschappelijke details en een waaier aan machines is dit boek de perfecte introductie voor wetenschappers in wording.
De editie 2023 bevat duizenden nieuwe records en aansprekende foto’s. Ook jonge recordhouders, zoals de jongste schaakgrootmeester ooit, passeren de revue. Naast het thema, het heelal, is er aandacht voor diversiteit en inclusiviteit op aarde, bizarre beesten (de grootste walvis), het menselijk lichaam, maar ook voor activiteiten als vogels kijken.
Ooit was de mens een doodgewone diersoort waar de andere dieren zich niets van aantrokken. Nu is de mens de baas over de wereld… Hoe kan dat? In dit boek ontdek je welke superkracht ons zo machtig heeft gemaakt. En je ontdekt nog veel meer: bijvoorbeeld hoe het komt dat veel kinderen bang zijn voor monsters onder hun bed en waarom je snoep zo lekker vindt. Maar je komt er ook achter waarom de mammoeten zijn uitgestorven en waarom er nog maar één mensensoort bestaat.
Door onze grote macht zijn er grote problemen gekomen. Maar als je die macht goed gebruikt, kun je er ook heel mooie dingen mee doen. Jij ook! Yuval Noah Harari werd wereldwijd bekend met zijn boek Sapiens.
'Tot over mijn oren in het plastic' vertelt over de geschiedenis van plastic, de voor- én de nadelen, onze veranderende relatie met het materiaal en of we kunnen dromen van een plasticvrije wereld. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar halverwege de vorige eeuw was iedereen razend enthousiast over plastic. Nu zoeken we juist naar manieren om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Hoe is dat zo gekomen?
Stoere verhalen over kunst is niet zomaar een boek over kunst. In dit boek word je uitgedaagd om te verwoorden wat je ziet. Niets is fout, alles mag. In elk hoofdstuk staat een kunstenaar met een bekend kunstwerk centraal (waaronder Picasso, Frida Kahlo en Duchamp), gevolgd door een verhaal dat is geïnspireerd op het besproken kunstwerk. Ook leuke wetenswaardigheden over de kunstenaar en het werk ontbreken niet. Aan het eind van ieder hoofdstuk staat een opdracht om zelf mee aan de slag te gaan. De kunstwerken zijn een mix van klassiek en modern, waaronder beelden, schilderijen, installaties, graffiti en toegepaste kunst. Als het boek uit is, zul je details in de kunstwerken hebben ontdekt die je in eerste instantie waarschijnlijk niet waren opgevallen. Zo leer je steeds beter kijken en wordt kunst nog leuker!
In sprookjes huiveren mensen wanneer wolven huilen. Maar in wolven huist een woeste kracht – een natuurkracht die ooit een doods landschap herstelde. Toen de wolven in de jaren 30 uit Yellowstone Park verdwenen, begon het park in te storten. Enorme kuddes elanden zwermden over de vlakten, beren verhongerden, konijnenfamilies slonken en vogels vlogen weg naar nieuwe oorden. Planten verdwenen, bomen verdorden en de loop van rivieren veranderde. Totdat de wolven in 1995 terugkeerden naar het park en alles weer begon op te bloeien. Dit is het verhaal van hun thuiskomst. In de betoverende woorden van Catherine Barr en de adembenemend mooie tekeningen van Jenni Desmond toont dit inspirerende, waargebeurde verhaal dat elke diersoort een belangrijke rol speelt bij de bescherming van onze planeet.
Sla dit boek open en krijg antwoord op vragen als:
Kan een computer zien?
Hoe weet Instagram welke filmpjes je graag bekijkt?
Kun je geheimschrift ontcijferen?
Hoe weet je of een foto online echt of nep is?
Welke wachtwoorden hoef je niet te onthouden?
Een opvallend boek over duurzaamheid met een futuristische insteek. Iedereen weet dat klimaatverandering een enorme impact heeft op de planeet. Maar wat niet iedereen weet, is dat er al flink wat bijzondere, futuristische, supergroene en maffe oplossingen zijn verzonnen door wetenschappers. In dit kleurrijke non-fictieboek leren kinderen hoe uitvindingen en wetenschap de klimaatverandering kunnen aanpakken en hoe we duurzamer kunnen gaan leven. Een insectenburger als snack, slijmzwammen als routepijlen, planten als lamp op het nachtkastje… Wat deze dingen gemeen hebben? Allemaal zijn het groene antwoorden op grote en alledaagse klimaatvragen.
Als je op zoek bent naar een oersaaie drakenencyclopedie, is dit geen boek voor jou. Dit is namelijk een praktische gids voor toekomstige drakenjagers en -trainers, boordevol handige informatie waarmee je alle soorten draken die ooit hebben bestaan kunt herkennen, alles te weten komt over hun schuilplaatsen, gewoonten en favoriete eten, en leert hoe je voor deze grandioze dieren moet zorgen! Ben je klaar om de wonderlijke, mysterieuze en fantastische wereld van deze mythische wezens te betreden? Zet dan je angst opzij en kom binnen... de draken wachten op je!
In ‘Het begint met een droom’ staan 20 vrouwen in de schijnwerpers die een verschil hebben gemaakt in de geschiedenis van het Nederlands koninkrijk. En wat blijkt: zo anders dan jij en ik zijn ze helemaal niet! Schrijver, theatermaker en spoken word-artiest Babs Gons brengt met ‘Het begint met een droom’ een ode aan fenomenale vrouwen uit onze geschiedenis. In dit inspirerende, informatieve boek vertelt ze op een toegankelijke manier over de levens van deze heldinnen. Femme ter Haar maakte de schilderachtige illustraties waarin onder meer Wilhelmina Drucker, Khadija Arib en Nikkie de Jager van de pagina’s spatten.
In Waarom hebben we tenen? staan honderden vragen van kinderen en antwoorden van experts over uiteenlopende onderwerpen. Een fascinerend boek vol interessante weetjes voor het hele jaar, met full colour illustraties van kunstenaars van over de hele wereld. Kunnen vissen met elkaar praten? Waar komen ideeën vandaan? Hoe kan het dat we verschillende smaken proeven? Hoe kunnen astronauten in het donker zien? Waarom heeft een octopus drie harten? Ben jij ook iemand die altijd vol vragen zit? Gelukkig krijg je in dit boek veel antwoorden… maar liefst 366. Zo kun je elke dag weer iets nieuws leren – ook in een schrikkeljaar!
Een zoekboek recht uit de natuur. Er zijn dieren die zich fantastisch kunnen vermommen. Sommige hebben schutkleuren of kunnen van kleur veranderen, waardoor ze niet opvallen in hun omgeving, andere doen zich zelfs voor als andere dieren of planten. Meesters in vermomming is een ode aan deze dieren. Eerst wordt uitgelegd hoe een bepaald dier zich weet te vermommen, gevolgd door een grote zoekplaat waarin je het betreffende dier moet ontdekken. Twaalf dieren komen aan bod, van de ijsbeer tot de orchideebidsprinkhaan en van kameleons tot mimische octopussen. Twaalf verbluffende verhalen en twaalf schitterende zoekplaten.
In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven. Over het zeilmeisje Laura, dat eerst niet en later wel in haar eentje de zee op mocht. Over de man die 'fuck de koning!' riep. Over rapper Typhoon die door de politie aan de kant werd gezet omdat hij in een dure auto reed. En over de onterechte veroordeling van Lucia de B. Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je als lezer hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt. Ook kom je erachter dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken bij nader inzien toch meer haken en ogen hebben.
In dit boek leer je alles over het brein. Niet alleen dat van mensen, maar ook dat van dinosaurussen en robots. Ontdek de gruwelijke geschiedenis van de neurowetenschap, leer hoe snel een gedachte kan reizen, lees waarom we slapen en hoe je zintuigen werken. Door het hele boek heen vind je toffe praktische experimenten en optische illusies die je als lezer thuis kunt proberen. En er wordt zelfs vooruitgekeken naar wat er in de toekomst misschien nog meer kan met hersenen! Elke dag gebruik je jouw ultieme supercomputer… je hersenen! In dit toffe boek ontdek je welke opmerkelijke dingen jouw brein allemaal kan. Een grappig geïllustreerd boek boordevol weetjes voor nieuwsgierige kids vanaf 8 jaar. Edutainment op z’n best!
Er doet een heleboel flauwekul de ronde en mensen geloven de grootste onzin. Wat is waar en wat is niet waar? Hoe moet je helder denken als je eigen brein je voor de gek houdt? Welke informatie is betrouwbaar en kun je zelf checken of iets klopt of niet? Hoe werken journalisten en wetenschappers? En kun je iets wel zeker weten? Want is wetenschap eigenlijk niet de niet-weetkunde? Dit boek heeft de waarheid niet in pacht, want helaas is het zo simpel niet. Kennis valt niet samen te vatten in 140 tekens. Maar dit boek probeert je wel op weg te helpen om zin en onzin van elkaar te scheiden. En die weg begint bij jezelf, bij zelfstandig denken.
‘Toen het oorlog was, 1914-1918’ is een prachtig verzorgd non fictie-kinderboek over de Eerste Wereldoorlog. Dit informatieve boek heeft oog voor het internationale verloop van de oorlog, maar vooral ook voor de situatie in Nederland en België. Een prachtige uitgave vol historische fotografie en fullcolour-illustraties. Auteurs Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld, Liesbeth Rosendaal en Marrit Boogaars van tekstbureau Patsboem! educatief weten als geen ander de geschiedenis op een begrijpelijke en informatieve manier uit te leggen voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Voor het eerder verschenen ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’, dat over de Tweede Wereldoorlog gaat, won het team een Zilveren Griffel.
In dit spectaculaire grote boek worden de allermooiste dinosauriërs die ooit over ons aardoppervlak hebben gelopen, gezwommen of gevlogen op magnifieke wijze tot leven gewekt. De enorme reptielen komen uit verschillende perioden en geslachten; gemene deler is hun bijzondere en indrukwekkende verschijning. Er zitten afschrikwekkende jagers tussen, zoals Tyrannosaurus Rex, maar ook grote herbivoren als Dreadnoughtus (die evenveel woog als acht Afrikaanse olifanten!), vogelachtigen als Archaeopteryx en zeemonsters als Kronosaurus. De schitterende prenten beslaan een dubbele pagina en worden omlijst met achtergrondinformatie en interessante weetjes. Een prachtig en informatief kijkboek, waarmee je jezelf voor even 100 miljoen jaar terug in de tijd kunt wanen.
De magie van het vak geschiedenis komt weer tot leven in Vet oud! Tweede Wereldoorlog. In dit 4e deel van de Vet oud!-serie nemen geschiedenisleraren Richard Zuiderveld & Aant Jelle Soepboer de lezers mee naar deze heftige, maar razend interessante oorlogsjaren. Als lezer volg je de levens van jongeren tijdens de oorlog aan de hand van 15 verhalen. Je wordt meegenomen van de Slag om de Grebbeberg tot aan het beleg van Stalingrad en van onderduikers in de polder tot de strijd in Indonesië. Uiteraard komen ook de Duitse inval in Nederland, de Hitlerjugend, razzia's, het verzet, de aanval op Pearl Harbour, de SS, de Hongerwinter, de bevrijding, de Slag om Berlijn, het Rode Leger en de atoombommen op Japan aan bod. De spannende verhalen in het boek worden aangevuld met vele historische weetjes, museumtips, foto's en illustraties.
Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen. In Palmen op de Noordpool vertelt Marc ter Horst je alles over klimaatverandering. Het is een verhaal vol vulkanen, mammoeten en stoommachines. Met smeltende gletsjers, verwoestende orkanen en gniffelende inktvissen. En met dappere wetenschappers die diep in ijs boren om te laten zien dat klimaatverandering van alle tijden is, maar dat de opwarming van nu toch echt een ander verhaal is. Palmen op de Noordpool is een belangrijk boek over jou en je toekomst, maar ook een grappig boek vol verrassende informatie.
Wil je graag een boek of spel reserveren of ben je benieuwd naar de prijs? Laat hieronder een berichtje voor ons achter en we laten het je snel weten!
We organiseren het hele jaar door leuke activiteiten.
Weet als eerste wat er elke maand gepland staat!