Boekentips voor 10+

Homme en het noodgeval - Annejan Mieras

Het is geen rugbyvriendje van Tim dat komt logeren, maar die rare meid uit Hommes klas: Pien. En ze moet ook nog in Hommes kamer. Logisch dat Homme het helemaal niet ziet zitten. Waarom moet Pien zo nodig bij hen als haar moeder even niet meer kan? Ze is onhandig, lust niks, en ze zegt dat ze een prinses is. En natuurlijk wordt ze hartstikke voorgetrokken door zijn ouders. Aangespoord door zijn grote vriend, fietsenmaker Kees, gaat Homme stiekem op onderzoek uit. Wie is Pien nou echt? Hartverscheurend en hartverwarmend prachtig boek! Over kinderen in situaties waar ze zelf geen stem in hebben, en hoe ze zich daarin staande houden. En over de onverwachte bijzondere kanten die dat kan hebben.

Miljonairskind - Ilona de Lange

Zilver woont met zijn ouders en zusje in een klein, slecht onderhouden rijtjeshuis… tenminste, dat denkt iedereen. In werkelijkheid hebben zijn ouders jaren geleden de loterij gewonnen: ze zijn multimiljonair! Dat houden ze echter angstvallig geheim voor de buitenwereld. Onder hun doodgewone rijtjeshuis heeft de familie een ongelooflijke villa met een subtropisch zwemparadijs, een dierentuin en een achtbaan. Maar wat heb je daaraan als je het met niemand kunt delen? Zilver vertelt zijn geheim stiekem toch aan zijn beste vriend. Als ze ontdekken dat er inbrekers zijn, bedenken Zilver en Lennon een plan om hen in de val te laten lopen.

Chaotische goden (deel 1) - Maz Evans 

Wanneer het jongetje Elliot per ongeluk betrokken raakt bij een ongeluk in de wereld van de Griekse Goden, moeten Elliot en de Goden alles op alles zetten om de demon Thanathos te vangen. Elliot zit in de problemen: zijn moeder doet de laatste tijd zo vreemd en hij haalt slechte cijfers op school. Maar dan stort er een vallende ster neer op aarde die hem komt redden! De ster is Virgo – een jonge Astrologiegodin met een missie. Wanneer het stel per ongeluk Thanatos ontketent, een gemene demon die onder Stonehenge gevangen zit, moeten ze zich wenden tot de oude Griekse goden voor hulp. 

Het land van Raas - Jenny McLachlan 

Toen Arthur en Roos klein waren, waren ze de helden in het land van Raas, een denkbeeldige wereld waarin ze terechtkwamen door in het opklapbed te klimmen op de zolder van hun opa. In Raas wemelde het van de dingen waar ze dol op waren: zeemeerminnen, ninjatovenaars en avontuur. Maar ook dingen waar ze bang voor waren, waaronder een bijzonder griezelige vogelverschrikker. Inmiddels is de tweeling elf jaar. Wanneer Arthur opa helpt de zolder op te ruimen, wordt opa in het opklapbed getrokken en verdwijnt. Maakt hij een grapje? Of is Raas... echt?

Het grote paardenverhalenboek - Kluitman 

10 paardenverhalen: aangrijpend, lief, verrassend, avontuurlijk, spannend, historisch… De auteurs Nicolle Christiaanse, Christine Linneweever, Gertrud Jetten, Suzanne Buis en Annemarie Dragt bundelden hun krachten voor deze must-read voor iedereen die graag over paarden leest! Bij elk verhaal is er een passende illustratie, gemaakt door diverse illustratoren.

William Wenton en de Orbulateragent - Bobbie Peers 

William Wenton is terug op het Instituut voor Posthumaan Onderzoek, waar hij samen met zijn vriendin Iscia ontdenkt dat er één soort materiaal is waarmee luridiumdief Abraham Talley kan worden verslagen: antiluridium. Dat wordt bewaakt door de Orbulatoragent. Voor ze bij het materiaal kunnen komen, moet er een reeks van extreem moeilijke codes worden ontcijferd. Maar William is niet de enige die achter het antiluridium aan zit…
Dit derde deel in de spannende reeks over codekraker William Wenton staat weer bol van actie en wonderlijke technologie!

Robonerds - Jarret Lerner 

Oeps. Wat doe je als een leuk bouwpakket verandert in een robot die alles opeet? Als Marc een mysterieus robot-bouwpakket krijgt, wil hij er gelijk mee aan de slag. Cool! Maar het wordt vreemd als de robot zichzelf halverwege gaat afbouwen... Wat is dit?! De robot heet ROOOB. Hij eet meer dan Marc kan aanvullen. Al snel raakt Marc de controle over de robot kwijt.... Een grappig, luchtig verhaal over een slimme jongen die voor een flinke uitdaging staat. Korte hoofdstukken, met vaart verteld en geschikt voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen. Overal in het boek vind je grappige tekeningen van illustrator Kees de Boer.

Professor S. en de verslaafde koning - Erik Scherder 

De opa van Zhé – de bekende professor S. – is zoek en ze kan hem nergens vinden. Samen met haar beste vriend Brian en haar hondje Pavlov gaan ze hem zoeken. Ze belanden via opa's tijdraket in een vreemd land dat Breinstein heet. Onderweg komen ze de gekste mensen tegen, met nog gekkere namen. Hoewel iedereen in Breinstein met allerlei handige technische snufjes honderd jaar in de toekomst leeft, gaat het er niet goed. Koning Lobulus de Tweede is namelijk verslaafd aan videogames en regeert het land niet meer. Zullen ze de opa van Zhé kunnen vinden?

Zonder moralistisch te worden laat dit boek kinderen zien dat te veel schermtijd niet goed is. Het is een vlot geschreven spannend verhaal, met na elk hoofdstuk leuke weetjes & feitjes over hoe je je hersens werken. Het boek staat vol met illustraties in kleur en is door zijn vormgeving ook erg geschikt voor kinderen die niet zo dol op lezen zijn. 

Stormwachter 1 - Catherine Doyle

Eens per generatie kiest het eiland Arranmore een nieuwe Stormwachter om de magische krachten van het eiland in toom te houden en te beschermen tegen indringers. De Stormwachter van nu is Fionns opa, maar hij wordt een dagje ouder. Als Fionn samen met zijn zus door hun moeder naar het eiland wordt gestuurd, komt het onder zijn voeten tot leven... Diep onder de grond heeft blijkbaar iemand op hem gewacht. Terwijl de strijd om het Wachterschap op het eiland losbarst, ontwaakt er een duistere vorm van magie. Wauw wauw wauw: dit boek is geweldig! Je kunt het niet wegleggen als je erin begint. Alles zit erin: avontuur, magie, humor en vriendschap. Wij kunnen niet wachten tot deel 2!

Lampje - Annet Schaap

Dit boek moet iedereen in huis hebben. Punt. Een verhaal dat je doet denken aan het leesplezier dat je vroeger zelf als kind had. Een verhaal over geheimzinnige zeewezens en stoere piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland, dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

De geheime tuin - Frances Burnett

Wat een mooie uitgave van "De geheime tuin"! Wie kent deze klassieker niet? Het verhaal van het verwende meisje Mary, dat na het overlijden van haar ouders bij haar oom komt te wonen. Ze is eenzaam en als haar kamermeisje haar vertelt over de geheime tuin gaat ze op onderzoek uit. Als ze de tuin gevonden heeft, begint ze met het verzorgen van de tuin. Ze maakt een vriend voor het leven en stapje voor stapje komt Mary tot bloei. The Secret Garden van Frances H. Burnett verscheen voor het eerst in 1911. Honderd jaar later staat het verhaal nog zo stevig als een huis. De hervertelling is van Imme Dros en de illustraties zijn van Linde Faas. Een prachtig verhaal voor om zelf te lezen of voor te lezen!

Code Kattenkruid - Jacques Vriens

Een integere jeugdroman over een gevoelig levensthema. Ze fietsen weg, Stijn en opa. Stijn dacht eigenlijk dat het niet meer zou gebeuren. Opa is ernstig ziek en de hele familie wilde voorkomen dat de geplande driedaagse fietstocht door zou gaan. Maar Stijn kent opa. Hij is stoer, grappig en laat zich door niets of niemand tegenhouden. Zelfs niet in zijn beslissing hoe hij zijn leven wil eindigen. Wanneer uiteindelijk het afscheid komt, valt het voor Stijn en opa minder zwaar dan ze dachten.

"Ik ga trouwens niet zitten wachten tot ik langzaam in elkaar stort van ellende en eindig als een plant, want ik stap er eerder uit.' Ik schrok en stamelde: "Maar opa…' "Niks, "maar opa". Misschien ga ik vanzelf dood, maar als het niet anders kan, wil ik euthanasie. Weet je wat dat is?' 

Alaska - Anna Woltz

Op de eerste dag van het schooljaar weet Sven het zeker: hij moet een briljante stunt uithalen. Anders is hij meteen die zielige jongen uit 1b. Parker wil juist onzichtbaar zijn. Ze heeft net de ergste zomer van haar leven achter de rug en vertrouwt niemand meer. Dan ontdekt ze dat Alaska, de hond die eerst van háár was, nu bij Sven woont - als zijn hulphond. Overdag wil Parker niks te maken hebben met Sven, dus er zit maar één ding op. Als ze Alaska ooit nog wil zien, moet dat 's nachts.

Piratenzoon - Rob Ruggenberg

Piratenzoon is een superspannend verhaal over piraten, zeeslagen, wolven en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En over de kracht van vriendschap en liefde. Zain groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. De boeken van Rob Ruggenberg zijn voor kinderen met een sterke maag!

Mary Poppins - P.L. Travers

De complete hertaalde editie van deze wereldberoemde klassieker! Mary Poppins, het beroemdste kindermeisje van de wereld, is gekomen met de oostenwind. Op een dag is ze letterlijk komen aanwaaien, en daarom is het misschien ook niet zo vreemd dat ze de trap op kan glijden en een lege tas heeft waar toch van alles uitkomt. Voor de kinderen van de familie Banks breekt een bijzondere tijd aan, want met Mary Poppins is elke dag een magisch avontuur. Ze hopen dat zij nooit meer weg zal gaan, maar dan draait de wind... 

Prutje - Pieter Koolwijk

Wauw! Dit boek heeft ons hart veroverd! Het gaat over Hens, een jongen die een zwaar leven heeft. Van vroeg tot laat werkt hij in de smerige, gevaarlijke fabriek voor een hongerloon. Het enige lichtpuntje in zijn leven is Walm, zijn broertje, dat niet helemaal met de rest kan meekomen. Vrolijk - maar ook lastig als je uit het zicht van de fabrieksopzichters wilt blijven, vooral als je vergeet hem op tijd naar de wc te brengen. Op een ochtend heeft Hens er genoeg van. Hij loopt weg. Maar Walm volgt hem en al snel sluit zich een eigenwijs meisje bij hen aan. Zij heeft gehoord van een land waar alles veel mooier is, en bij gebrek aan beter gaan ze met z'n drieën op zoek... Mooi, indringend en onvergetelijk verhaal.

De heksenval - Cressida Cowell

De avonturen in De Tovenaars van Ooit van Cressida Cowell (bekend van Hoe tem je een draak) gaan verder in dit tweede deel: De heksenval. Je reist opnieuw mee naar de magische wereld van een tovenaarszoon en een krijgersdochter. Xar is een Tovenaar en Wens is een Krijger. Ze hebben van hun ouders geleerd elkaar te haten als gif. Maar wanneer hun paden elkaar kruisen, zijn ze tot elkaar veroordeeld. En ze hebben elkaar harder nodig dan ooit, want de heksen met zwarte magie zijn teruggekeerd. Langzaam maar zeker verspreiden ze zich door het land, en ze lijken onverslaanbaar. Wens en Xar hebben de perfecte heksenval gevonden: een toverdrank. Maar er ontbreekt nog één ingrediënt… Veel humor, een fantasierijke wereld en interessante hoofdpersonen. Voor ervaren lezers vanaf 11 jaar.

Het Ijsmonster - David Walliams

Een hilarisch en hartverwarmend avonturenverhaal vol doldwaze tekeningen, voor fans van Roald Dahl. Wanneer Elsie, een dakloos weesmeisje in het victoriaanse Londen, hoort dat er op de Noordpool een mysterieus ijsmonster is gevonden, wil ze daar meteen meer van weten. Tijdens hun reis samen beleven ze de meest gekke, spannende en ontroerende avonturen en ze worden zelfs goede vrienden. Wie had gedacht dat een tienjarig meisje zo op een tienduizendjarige mammoet kon lijken? Voor wolharige avonturiers vanaf een jaar of 10 tot 10.000 jaar.

Het meisje dat de maan dronk - Kelly Barnhill

Elk jaar laten de dorpelingen een baby achter als offer voor de heks in het woud. Niemand weet dat Xan, de gevreesde heks, de achtergelaten kinderen juist liefdevol naar families aan de andere kant van het woud brengt. Dit keer voedt ze het achtergelaten kind per ongeluk met maanlicht, waardoor het meisje vervuld raakt van magie. Xan besluit Luna op te voeden als haar eigen dochter. Met de jaren worden Luna's magische krachten sterker. Wanneer haar dertiende verjaardag nadert, besluiten de dorpelingen eindelijk jacht te maken op de heks die hun leven al jaren overschaduwt. Zij weten niet dat Xan en Luna hun magie goed gebruiken en dat het echte kwaad veel dichterbij is… Geweldig mooi boek voor liefhebbers van sprookjesachtige verhalen als  'Lampje' en 'Peter Pan'. 

Het ouderbureau - David Baddiel

Barry heeft altijd al een hekel aan zijn naam gehad. Sterker nog, het is nummer 2 op zijn lijst met dingen waarvan hij zijn ouders beschuldigt, naast 1) ‘saai zijn’ en 3) ‘altijd moe zijn’. Wanneer hij voor de zoveelste keer ruzie met zijn ouders heeft doet Barry een wens, en komt terecht in een vreemde wereld. Vóór zijn verjaardag (die al over een paar dagen is), moet Barry daar een nieuw paar ouders kiezen. Je eigen ouders kiezen: dat klinkt een stuk makkelijker dan het is. Gaat hij voor de rijke ouders, voor de sportieve ouders, of voor de wereldberoemde ouders? De tijd begint te dringen, en geen enkel paar ouders lijkt echt bij Barry te passen…

De gevangenisfamilie van Perry T. Cook - Leslie Connor

Perry woont al zijn hele leven in Blue River, de gevangenis waar zijn moeder haar straf uitzit. Perry ziet de gevangenis als zijn thuis en de bewoners als zijn familie. Wanneer zijn moeder bijna vrijkomt, haalt openbaar aanklager Thomas VanLeer Perry plotseling weg uit de gevangenis - weg bij zijn moeder - en neemt hem bij zich in huis. Buiten de poort ontdekt Perry dat VanLeer de vrijlating van zijn moeder vertraagt. Dat laat hij niet op zich zitten. Met de hulp van zijn vriendin Zoey en de schoolbibliothecaresse weet Perry weer de gevangenis binnen te komen. Daar verzamelt hij de verhalen van de bewoners én van zijn moeder. Verhalen die toch weer anders zijn dan hij dacht.

Het nieuwe spookhuis - Tjerk Noordraven

Het nieuwe spookhuis op de kermis heeft een levensechte mummie die uit zijn sarcofaag kruipt, een faun en zelfs een doodenge vampier die dreigend op je afspringt. Nera's vader heeft ook een spookhuis op de kermis, maar daar staat nu niemand meer in de rij voor. Nera ontdekt dat deze griezels van het nieuwe spookhuis écht zijn. Ze zijn ontvoerd door Herwald, de eigenaar. Nera besluit de griezels te helpen. Maar dat gaat niet zonder gevolgen... Een superspannend griezelverhaal over een nieuwsgierig, dapper meisje en haar bijzondere vrienden.

Boek(en) reserveren of prijs opvragen

Wil je graag een boek reserveren of ben je benieuwd naar de prijs? Laat hieronder een berichtje voor ons achter en we laten het je snel weten!