Ik geef je de zon (Jandy Nelson)

Evi (15) las “Ik geef je de zon” van Jandy Nelson:

Dit boek gaat over een tweeling die, toen ze jong waren, heel close waren en een goede band hadden. Maar na een tragische gebeurtenis gaan ze elkaar uit de weg, ze doen niks meer samen en zijn heel afstandelijk. De band tussen hen is gebroken. In het verhaal kom je te weten wat er gebeurd is en welk verhaal daarachter zit. Je krijgt allebei de kanten van het verhaal te zien doordat allebei, Jude en Noah, de tweeling, een hoofdrol hebben. Het verhaal switcht per hoofdstuk tussen hen. Het verhaal is niet chronologisch, het thema van het boek is drama.

Ik vond het boek heel mooi geschreven, het staat vol met heel mooie details zoals: ‘Kunstacademie? Daar heb ik zelfs nooit aan gedacht; ik heb er zelfs nooit bij stilgestaan dat ik niet naar Roosevelt zou hoeven of naar die klote scholengemeenschap waar iedereen naartoe gaat. Ik weet bijna zeker dat mijn bloed begint te fonkelen (zelfportret: Een raam in mijn borst zwaait open)’.

Noah is heel goed in tekenen en krijgt in zijn hoofd soms tekening-ideeën die heel levendig zijn. Ik vind dat dat een extra diepte geeft aan het verhaal. Het boek heeft een heel verdrietige verhaallijn en door de manier waarop het geschreven is leef je ook helemaal mee in het verhaal en heb je het gevoel alsof je er zelf in zit. Als je eenmaal bent begonnen, dan kun je bijna niet meer stoppen. De schrijfster maakt het verhaal heel bijzonder door allebei de personen zo’n uitgebreide persoonlijkheid te geven. Ik vond het een enorm leuk boek! Het is zeker een aanrader.

De schrijfster Jandy Nelson is 52 jaar oud en woont in San Francisco. Ze werkte voor haar carrière als auteur als literair agente. Ze heeft ook het boek ‘The sky is everywhere’ geschreven, dat ook heel populair is.