Ooit gehoord van de doeroecoeli, de wimpermijt of de hamerkopvleerhond? Natuurlijk niet. Omdat deze nachtdieren pas hun nest uitkomen als wij al lang aan het slapen zijn. We zien ze niet. En dus heeft niemand door wat voor bijzondere beesten ’s nachts zelfs op ons eigen gezicht een feestje vieren. Griezelvingers en snorkelsnuiten. Vampiertanden en discovachtjes. Pak je zaklamp er maar bij. Hoogste tijd om die dieren van het donker ook eens in het zonnetje te zetten! Met pakkende portretten van de reuzenbekhaai, de colocolo, de goudmol, het waterdwerghert en nog veel meer unieke nachtdieren die iedereen zou moeten kennen.
De eerste wolf werd met gejuich ontvangen. Er werd zelfs geruzied over wie hem het eerste had gezien. Hij kreeg een standbeeld, hij kreeg duimpjes, likes & hartjes. Totdat hij de mensen in de weg ging zitten. Nu komt hij alleen nog maar negatief in het nieuws. Als een rover en een moordenaar. Hij hoort hier niet, zeggen veel mensen. Maar dat is niet waar, hij hoort hier wel. De wolf is terug van weggeweest. We zullen opnieuw met hem moeten leren leven. En dat kan alleen als we eens beginnen met de juiste informatie.
Breng een bezoek aan 10 bijzondere fabrieken. Laat je verwonderen door geniale machines en ontdek in 8 stappen hoe alledaagse voorwerpen gemaakt worden. Kijk vanop de eerste rij hoe tennisballen en kerstballen van de band rollen. En hoe maak je zeep, verf of plastic poppen? Reis terug in de tijd en zie hoe bamboestokken in vuurwerk veranderden en hoe de oude Egyptenaren muntstukken persten. Waarom smelt chocolade in je mond? Word je van cornflakes echt slim? En waarom moet kauwgom altijd koud verpakt worden? Voor makers en dromers van 8 tot 108 jaar.
De 70e jubileum editie! Er wordt teruggekeken op al die jaren aan records, maar zijn er ook nieuwe records. Nieuwe onderwerpen zijn onder meer lego® Masters, Halloween, influencers, en een hoofdstuk voor jonge lezers met kindvriendelijke inhoud en natuurlijk de Guinness World Records Hall of Fame met de introductie van iconen. Een geweldig boek voor het hele gezin!
Lotte Stegeman en Mark Janssen, bekend van Ik voel ik voel wat jij niet ziet, duiken in Slimmer dan je denkt opnieuw in het hoofd van dieren. Deze keer gaat het niet over emoties bij dieren, maar over hoe slim ze zijn. Mensen roepen altijd dat wij de slimste soort op aarde zijn. Maar het is maar net wat je onder intelligent verstaat. Een bidsprinkhaan, koekoekshommel en coyote zijn slim op heel andere manieren. Een hermelijn kan maar beter uitblinken in dansen, en een zoutwaterkrokodil in de weg naar huis vinden. In Slimmer dan je denkt zaait een hele stoet dierlijke uitblinkers twijfel over wat intelligent nou eigenlijk betekent.
Waar vind je de meest adembenemende vulkaanuitbarstingen? En waar liggen de meest waardevolle diamantmijnen verstopt? Waar verbergen de pijlkikker en de zeewesp zich? En wat is eigenlijk de Zee van Piraten? Ontdek dit en meer in deze opwindende, raadselachtige wereld vol wonderlijke wezens. Geen betere manier om onze planeet te verkennen dan met deze aantrekkelijke, gemakkelijk te begrijpen atlas, boordevol thematische wereldkaarten zoals gevaarlijke dieren, grote mysteries, spectaculaire vulkanen en dinosauriërs. 'Atlas voor avonturiers' is geschikt voor lezers vanaf 8 jaar en biedt een spannende wereldreis aan alle thuis-avonturiers.
Hoe noemen artsen gerommel in je buik en hoeveel geuren kan je neus herkennen? Informatief boek vol leuke en verrassende weetjes over het menselijk lichaam, met grappige illustraties van Susanna Rumiz. De duidelijke, eenvoudige tekst prikkelt de nieuwsgierigheid van kinderen en wakkert een interesse in de wetenschap aan. Perfect voor kinderen die van feitjes houden. En leuk om te weten, er zijn meer boeken in deze Wist je dit al over? serie.
Sommige organismen – van schimmels tot vuurvliegjes – hebben een heel bijzonder talent: ze geven LICHT! Waarom doen ze dat? Hoe krijgen ze het voor elkaar? En wat kunnen we van ze leren? Ontmoet de inktvis die lichtgevend slijm naar zijn vijanden spuit, vuurvliegjes die soldaten hielpen in oorlogstijd, diepzeehengelvissen met lichtgevend lokaas en wetenschappers die bestuderen hoe lichtgevende wezens onze levens kunnen redden. Ga mee op een magische reis door de diepzee, glimmende grotten en donkere bossen en laat je verwonderen, verbazen en verrassen door de bijzondere wonderen van bioluminescentie in dit boek waarvan de prenten licht lijken te geven.
Een non-fictie boek dat de geschiedenis van de mensheid vertelt vanuit een vrouwelijk perspectief. Wist je dat de meeste archeologische vondsten van vrouwen en kinderen zijn? In dit boek krijgen onze vrouwelijke voorouders de hoofdrol. Wat vertellen hun skeletten en hun verhalen ons? Reis mee naar de prehistorie om de menselijke soorten te leren kennen die voor ons kwamen. Maak kennis met Lucy, Ardi, mevrouw Bles, Benjamina en Denny. Wij kunnen zoveel van hen leren.
Welkom in Nederland! Misschien wel het land waar jij geboren bent of al een poosje woont. Het kan ook zijn dat je hier gezellig op bezoek bent. Blader mee en ontdek de grote diversiteit van dit kleine landje, waar je mag zijn wie je wilt zijn. Van Nederlandse uitvindingen en typische gebruiken tot herkenbare belevenissen. Aan de hand van kleurrijke illustraties en verrassende weetjes stap je in de gezellige wereld van de lage landen. Met dit boek leren kinderen vanaf 4 jaar Nederland op een speelse manier kennen.
Dit boek heeft fantastische uitsneden en grote & kleine flappen vol extra informatie. Een ware ontdekkingsreis door het hele lichaam. Neem een kijkje aan je binnenkant en leer van alles over je spieren en zenuwstelsel. Check je bloedvatenstelsel, je briljante hersenen en kom erachter hoe bijvoorbeeld je oog werkt.
Michel: 'In de winkel hebben we flink wat kasten over non-fictie onderwerpen. Dit is een mooie aanvulling op onze collectie van boeken over je lijf. Een heel fijn bladerboek met een heldere uitleg en vol interessante weetjes. In zijn vormgeving echt een blikvanger, het boek komt door alle papercuts echt tot leven.'
Bekroond met het gouden penseel 2023! Vanaf het aller vroegste begin loopt er een spoor van dieren door onze geschiedenis. Ze zagen de eerste mens in Afrika. Ze renden voor hun leven toen hij een jager bleek te zijn, en toen hij zich settelde als boer trokken zij de ploeg. Dieren speelden een hoofdrol toen koningen en keizers pronkten met hun macht. Ridders zaten op hun ruggen, soldaten vertrouwden op hun vleugels als ze een boodschap de lucht in stuurden voor hulp. In dit boek vertellen 29 dieren hun verhaal. Hun getuigenissen voeren van tweehonderdduizend jaar geleden tot vandaag. Soms blikken ze terug, soms zitten ze midden in een gebeurtenis, soms kijken ze hoopvol vooruit.
Mag je een brood stelen als je arm bent? Of inbreken om een dier in nood te redden? En zou jij je broer of zus beschermen als je weet dat die iets gedaan heeft wat niet mag? Wie bepaalt eigenlijk wat wel en niet mag? In dit boek ga je samen met Stine en Ellie filosoferen over goed en fout gedrag. Ellie vertelt spannende verhalen over haar werk als politieagent en Stine zet je aan het denken over wat wel of niet mag. Speur en denk mee!
'Sapiens' voor kinderen, het 2e deel. Harari kan als geen ander een ingewikkeld verhaal vertellen op een voor iedereen begrijpelijke én aansprekende manier! Waarom is de een arm en de ander rijk? En hoe komt het dat sommige mensen macht? Tot tienduizend jaar geleden waren alle mensen nog gelijk. De een kon goed jagen en klimmen en de ander was goed in eten verzamelen en gereedschappen maken, maar ze wáren gelijk. In dit boek ontdek je dat er daarna iets bijzonders gebeurde: sommige mensen werden boeren. En dat veranderde alles. Je ontdekt waarom mensen nu brood eten, hoe wolven honden werden, waarom niet iedereen van rekenen houdt en hoe er doordat we leerden schrijven koninkrijken ontstonden. Door de landbouw werden mensen niet alleen de baas over planten en dieren, maar ook over andere mensen.
Een nieuw deel in de 'Wist je dit al over.....?' serie. Heerlijk informatief boek vol grappige en verrassende feiten over allerlei verschillende dinosaurussen, met duidelijke tekst die de nieuwsgierigheid van jonge lezers prikkelt. Perfect voor kinderen die van feitjes houden, zodat ze hun familie en vrienden kunnen laten zien hoeveel ze over dinosaurussen weten. Ook verkrijgbaar in deze serie: Wist je dit al over je lichaam? en Wist je dit al over de ruimte?
Na het succes van Pretpark de Poepfabriek en Het Hersenhotel is er nu Kasteel Hartenstein. Een hartverwarmend non-fictieboek voor jonge kinderen – met tips om je hart gezond te houden en hartstikke veel interessante weetjes! Je hart klopt dag en nacht en is de motor van je lichaam. Maar hoe werkt je hart? Hoe stroomt je bloed door je lijf? Zit verliefdheid in je hoofd of in je hart? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Reis samen met hartsvrienden Mila en Amor door alle kamers van kasteel Hartenstein en ontdek het geheim van een gezond hart. Heldere en toegankelijke non-fictie voor jonge kinderen voor thuis en op school.
'Een bijzonder pakketje' is een non-fictie prentenboek dat antwoord geeft op alle vragen die je maar kunt verzinnen over pakketjes en de post. Waar komt een boek vandaan? Hoe komen ze in winkels en op deurmatten terecht? Dit wordt allemaal haarfijn uitgelegd. Eerst komt het product de fabriek uit. Dan wordt het met een vrachtwagen naar de haven gestuurd en vaart het op een groot schip de hele wereld over. Misschien pakt het daarna wel een trein of stapt het in een busje, voordat het in de winkel terechtkomt. En hoe normaal en alledaags het ook lijkt, als je de wereldreis eens goed bekijkt, is eigenlijk elk pakketje wel een bijzonder pakketje!
Een fantastisch nieuw boek van de auteur van Gek! Gaaf! Geweldig! en Duik mee in de diepzee. Zet je schrap! Je gaat op reis door de tijd met professor Tim Flannery, de meest enthousiaste ontdekkingsreiziger en wetenschapper ter wereld, om de bizarste beesten te ontmoeten die ooit hebben geleefd – en zijn gestorven. Zet de tijdmachine aan en ontdek het allemaal!
Zijn vogels echt de laatst levende dinosaurussen? Welke soorten vogels zijn er op de wereld? En eten alle vogels hetzelfde? Op deze en vele andere vragen krijg je in dit boek een antwoord. Ook vind je er handige tips, leuke spelletjes, een grote uitklappagina en een miniquiz. Zo word je een echte vogelaar! Een informatief prentenboek uit de Willewete serie voor vogelvrienden vanaf 5 jaar.
Als je ’s nachts naar de sterrenhemel kijkt, is er enorm veel te zien. Ontdek in dit grote boek boordevol echte ruimtefoto’s en illustraties alles over het heelal. Wist je bijvoorbeeld dat de sterrenhemel er vanaf de andere kant van de aardbol heel anders uitziet? En wat het verschil is tussen een planeet en een ster? Dat wonen en leven op Mars best een uitdaging is? En hoe heet is het eigenlijk op de zon? Bezoek samen met de Kleine Astronauten bijzondere plekken in het heelal, zoals de maan, de planeten in ons zonnestelsel, sterren en sterrennevels.
Winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2023 en bekroond met een Zilveren Griffel! Bibi Dumon Tak laat dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk is geïnteresseerd in de smaak van de gans. De zebra houdt zijn spreekbeurt over zwart-witte dieren en de doodshoofdvlinder weet alles over de doodshoofdaap te vertellen. En zoals bij iedere spreekbeurt is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen!
In dit boek neemt bioloog Auke-Florian Hiemstra je mee op safari in de stad. Want daar is veel meer natuur te vinden dan je denkt! We ontmoeten spreeuwen die treinen laten vertrekken, een meeuw die boodschappen doet, vissen die hun eigen deurbel hebben en nog veel meer. Voor veel dieren is de stad een 'all you can eat'-restaurant, zolang ze maar uitkijken met oversteken... En wist je dat sommige planten en dieren zich zo goed hebben aangepast aan het stadsleven, dat je het zelfs evolutie kunt noemen? Wie dit boek leest, zal nooit meer op dezelde manier door de stad lopen!
'Tot over mijn oren in het plastic' vertelt over de geschiedenis van plastic, de voor- én de nadelen, onze veranderende relatie met het materiaal en of we kunnen dromen van een plasticvrije wereld. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar halverwege de vorige eeuw was iedereen razend enthousiast over plastic. Nu zoeken we juist naar manieren om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Hoe is dat zo gekomen?
Sla dit boek open en krijg antwoord op vragen als:
Kan een computer zien?
Hoe weet Instagram welke filmpjes je graag bekijkt?
Kun je geheimschrift ontcijferen?
Hoe weet je of een foto online echt of nep is?
Welke wachtwoorden hoef je niet te onthouden?
Als je op zoek bent naar een oersaaie drakenencyclopedie, is dit geen boek voor jou. Dit is namelijk een praktische gids voor toekomstige drakenjagers en -trainers, boordevol handige informatie waarmee je alle soorten draken die ooit hebben bestaan kunt herkennen, alles te weten komt over hun schuilplaatsen, gewoonten en favoriete eten, en leert hoe je voor deze grandioze dieren moet zorgen! Ben je klaar om de wonderlijke, mysterieuze en fantastische wereld van deze mythische wezens te betreden? Zet dan je angst opzij en kom binnen... de draken wachten op je!
In ‘Het begint met een droom’ staan 20 vrouwen in de schijnwerpers die een verschil hebben gemaakt in de geschiedenis van het Nederlands koninkrijk. En wat blijkt: zo anders dan jij en ik zijn ze helemaal niet! Schrijver, theatermaker en spoken word-artiest Babs Gons brengt met ‘Het begint met een droom’ een ode aan fenomenale vrouwen uit onze geschiedenis. In dit inspirerende, informatieve boek vertelt ze op een toegankelijke manier over de levens van deze heldinnen. Femme ter Haar maakte de schilderachtige illustraties waarin onder meer Wilhelmina Drucker, Khadija Arib en Nikkie de Jager van de pagina’s spatten.
Een zoekboek recht uit de natuur. Er zijn dieren die zich fantastisch kunnen vermommen. Sommige hebben schutkleuren of kunnen van kleur veranderen, waardoor ze niet opvallen in hun omgeving, andere doen zich zelfs voor als andere dieren of planten. Meesters in vermomming is een ode aan deze dieren. Eerst wordt uitgelegd hoe een bepaald dier zich weet te vermommen, gevolgd door een grote zoekplaat waarin je het betreffende dier moet ontdekken. Twaalf dieren komen aan bod, van de ijsbeer tot de orchideebidsprinkhaan en van kameleons tot mimische octopussen. Twaalf verbluffende verhalen en twaalf schitterende zoekplaten.
In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven. Over het zeilmeisje Laura, dat eerst niet en later wel in haar eentje de zee op mocht. Over de man die 'fuck de koning!' riep. Over rapper Typhoon die door de politie aan de kant werd gezet omdat hij in een dure auto reed. En over de onterechte veroordeling van Lucia de B. Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je als lezer hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt. Ook kom je erachter dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken bij nader inzien toch meer haken en ogen hebben.
In dit boek leer je alles over het brein. Niet alleen dat van mensen, maar ook dat van dinosaurussen en robots. Ontdek de gruwelijke geschiedenis van de neurowetenschap, leer hoe snel een gedachte kan reizen, lees waarom we slapen en hoe je zintuigen werken. Door het hele boek heen vind je toffe praktische experimenten en optische illusies die je als lezer thuis kunt proberen. En er wordt zelfs vooruitgekeken naar wat er in de toekomst misschien nog meer kan met hersenen! Elke dag gebruik je deze ultieme supercomputer. Een grappig geïllustreerd boek boordevol weetjes voor nieuwsgierige kids vanaf 8 jaar.
‘Toen het oorlog was, 1914-1918’ is een prachtig verzorgd non fictie-kinderboek over de Eerste Wereldoorlog. Dit informatieve boek heeft oog voor het internationale verloop van de oorlog, maar vooral ook voor de situatie in Nederland en België. Een prachtige uitgave vol historische fotografie en fullcolour-illustraties. De auteurs van tekstbureau Patsboem! educatief weten als geen ander de geschiedenis op een begrijpelijke en informatieve manier uit te leggen voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Voor het eerder verschenen ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’, dat over de Tweede Wereldoorlog gaat, won het team een Zilveren Griffel.
In dit 4e deel van de Vet oud!-serie nemen geschiedenisleraren Richard Zuiderveld & Aant Jelle Soepboer de lezers mee naar deze heftige en interessante oorlogsjaren. Als lezer volg je de levens van jongeren tijdens de oorlog aan de hand van 15 verhalen. Je wordt meegenomen van de Slag om de Grebbeberg tot aan het beleg van Stalingrad en van onderduikers in de polder tot de strijd in Indonesië. Uiteraard komen ook de Duitse inval in Nederland, de Hitlerjugend, razzia's, het verzet, de aanval op Pearl Harbour, de SS, de Hongerwinter, de bevrijding, de Slag om Berlijn, het Rode Leger en de atoombommen op Japan aan bod. De spannende verhalen in het boek worden aangevuld met vele historische weetjes, museumtips, foto's en illustraties.
Wil je graag een boek of spel reserveren of ben je benieuwd naar de prijs? Laat hieronder een berichtje voor ons achter en we laten het je snel weten!
We organiseren het hele jaar door leuke activiteiten.
Weet als eerste wat er elke maand gepland staat!