Annie – blog Michel

Velen weten dat ik een groot fan ben van Annie MG Schmidt. Wat die vrouw allemaal de wereld in heeft geslingerd qua taal, characters en onwijsheden blijft me tot de dag van vandaag boeien. Haar veelzijdigheid heeft me altijd erg aangesproken. Van de ogenschijnlijk simpele verhaaltjes over Jip & Janneke tot kinderversjes die uitgroeien tot literaire hits, van haar musicals tot aan haar zienswijze over het tijdsbeeld. Dat zij zichzelf ondanks al haar successen in het geheel niet zo serieus nam, maakt mijn bewondering voor haar eigenlijk alleen maar groter.

Dat wil trouwens niet zeggen dat ik bij elke heruitgave van haar werk sta te juichen. Integendeel soms. Waarom wéér een boek met en over haar werk, terwijl al zoveel in diverse vormen is verschenen? Is er dan echt behoefte aan meer of is het soms gemakkelijk meeliften? Mwah, ik denk daar zo af en toe het mijne over. Maar dat haar werk zo sterk is dat het auteurs en illustratoren blijft inspireren is ongekend. Na al die jaren!

Tuurlijk kun je zeggen dat Jip en Janneke inmiddels achterhaald zijn, maar is er ooit een kind slechter van geworden? Sommige thema’s in haar musicals zijn niet meer van deze tijd, maar het ontroerende lied “Het is over” roept nog steeds emoties op bij de luisteraar. Niet elk versje heeft misschien de tand des tijds overleefd, maar iedereen weet wat Dikkertje Dap ging doen.

We mogen dus echt trots zijn op een dame die zoveel heeft voortgebracht en nog steeds velen (groot & klein) aanspreekt. Een dame die mij in ieder geval ontzettend veel uren plezier, kippenvel, tranen en glimlachjes heeft bezorgd. Mag ik je de volgende keer in de winkel een stukje van haar voorlezen?

 

Blijf op de hoogte van evenementen en nieuwe boeken

We organiseren jaarlijks diverse evenementen.
Deze zijn leuk, gezellig en druk bezocht. Door jong én oud.