Magie – blog Michel

Ik had nooit gedacht om toch voor de klas te staan en les te geven. In een ver verleden heb ik wel eens een poging gewaagd om de PABO te doen. Helaas niet afgemaakt omdat ik niet tegen de in mijn ogen onmogelijke lesvoorbereidingen kon. Hoe kan ik een les van 20 minuten beschrijven in 10 bladzijdes, 20 vragen, 6 subdoelen en 3 mogelijkheden? Ik kreeg het niet voor elkaar om alles te beschrijven, te beantwoorden of vooraf te laten inzien. Want wat als er tijdens de les ineens een duif binnenvloog of de papierbak geleegd moest worden? Naar mijn mening is lesgeven een beleving die per moment moet worden bekeken en aangestuurd. Hoe geweldig is het dat ik nu als leesbevorderaar vanuit In de Wolken voor de klas sta en lessen geef over boeken en leesbeleving!

Het geven van een les over dit onderwerp valt me geheel niet zwaar; het overbrengen van de passie voor verhalen is me namelijk als poppenspeler niet vreemd. Als ik de leerlingen meeneem met mijn passie voor het vertellen van verhalen is de overgang naar vertellen over leuke boeken heel klein. De mooiste reacties krijg ik altijd bij het volgende voorbeeld. Ik vertel de groep: ‘Ik heb een zwarte steen met hoeken en rare vormen, een magische steen met daarin een groot geheim’. Vaak zitten de leerlingen me daarna aan te kijken met een blik van GOH en BOEIEND. Daarna haal ik daadwerkelijk een zwarte steen tevoorschijn en herhaal mijn eigen woorden. En dan begint voor mij de magie van lesgeven. Want op dat moment beginnen de ogen te glunderen, de glimlachjes te verschijnen en de vragen te komen. Zit er écht een geheim in? En welk geheim is dat dan?

Het is de introductie die direct de mogelijkheid geeft om de leerlingen mee te nemen naar een verscheidenheid van verhalen.  Om ze te laten beléven hoe een verhaal verteld wordt. Om kinderen te laten zien dat er verschillende manieren zijn. Soms in de vorm van een boek met avonturen die je zelf nooit zal kunnen beleven, soms in de vorm van een strip met heel veel herkenbare plaatjes. En soms in de vorm van een meneer die werkt in de leukste boekwinkel en hiermee toch zijn droom waar maakt.

 

 

 

Blijf op de hoogte van evenementen en nieuwe boeken

We organiseren jaarlijks diverse evenementen.
Deze zijn leuk, gezellig en druk bezocht. Door jong én oud.