Wild Storm (Jennifer Brown)

Raisa (14) las “Wild Storm” van Jennifer Brown:

Wild Storm is een meeslepend en heftig boek. De hoofdpersoon Jersey woont in een stadje in de VS met haar moeder, stiefvader en halfzusje. Als Jersey alleen thuis is en haar moeder en halfzusje naar balletles zijn raast er een tornado over het stadje. Haar moeder en halfzusje overleven de tornado niet. Haar stiefvader is ook niet thuis, maar overleeft de tornado wel. Hij ontdekt al snel dat Jerseys moeder en zusje, zijn dochter, het niet hebben overleefd. Hij gaat pas later op zoek naar Jersey. Zodra hij haar vindt gaan ze naar een motel, omdat hun huis compleet is verwoest. Jerseys stiefvader geeft aan dat hij niet meer voor haar kan en wil zorgen en dat ze beter naar haar opa en oma kan gaan, de ouders van haar biologische vader, die ze al jaren niet heeft gezien. Deze opa en oma zijn geen leuke mensen. Daar aangekomen ontdekt ze dat de hele familie van haar vader, inclusief haar vader met zijn nieuwe gezin, daar wonen. Ze voelt zich niet welkom en veilig, ze wordt naar en gemeen behandeld. Daarom loopt ze weg. Haar stiefvader vindt haar dan weer en brengt haar naar de ouders van haar moeder, die ze ook niet kende. Haar moeder wilde dat ze haar ouders niet zou leren kennen. Eerst vindt ze het niet leuk bij haar opa en oma, maar later voelt ze zich er toch wel beter. Ze schrikt alleen nog heel erg als er weer een tornado alarm is. Haar opa en oma besluiten terug te keren naar het stadje waar Jersey vandaan kwam, zodat ze naar haar oude school en vrienden kan.

Ik vond het een heel goed boek, maar soms ook heel moeilijk, omdat er heftige emotionele gebeurtenissen in plaatsvinden die ik erg aangrijpend vond. Soms vond ik de acties van Jersey heel dom, maar ik begreep ze wel. Aan één stuk doorlezen vond ik wel lastig, omdat ik het soms zo verdrietig vond, dat ik het boek liever even weglegde en later pas weer verder wilde lezen. Ik vond dat het de schrijfster heel goed is gelukt om de lezer te laten voelen wat de hoofdpersoon voelt en de gedachten van de hoofdpersoon te begrijpen.

Ik vind het boek zeker een aanrader voor anderen om te lezen, omdat het laat zien dat Jersey een hele moeilijke periode te boven komt en het dan toch weer beter gaat. Jersey is altijd bang om alles weer kwijt te raken, en vraagt zich in het boek af wat “alles” dan is. Uiteindelijk leert ze dat ze nooit alles kwijt kan raken, omdat ze altijd zichzelf nog heeft en hoop er ook altijd kan zijn.
Het boek is gebaseerd op echte gebeurtenissen, een tornado die 2011 het plaatsje Joplin in Missouri trof. Hierbij vielen 150 doden.