We keken allemaal op (Tommy Wallach)

Anne (14) las ‘We keken allemaal op’ (Tommy Wallach):

Dit boek gaat over vier tieners die naar dezelfde school in Seattle gaan, maar toch allemaal verschillende levens leiden: Peter, die voor zijn ontspoorde zusje Misery probeert te zorgen. Anita, die door haar strenge ouders niet mag doen wat ze het allerliefste wil. Andy, die bijna niet naar school gaat en de hele dag skate. En Eliza, die probeert om te gaan met de ziekte van haar vader. Dit verandert echter compleet wanneer bekend wordt dat een komeet, genaamd ‘Ardor’, richting de aarde komt. De kans dat deze komeet de aarde raakt, is 66%. Opeens heeft iedereen nog maar twee maanden om echt van het leven te genieten. Seattle vervalt tot grote chaos, waardoor de levens van Peter, Anita, Andy en Eliza steeds meer verbonden raken.

Het boek is geschreven door Tommy Wallach, die speciaal voor dit boek ook een album met zijn eigen (in het boek Anita’s) muziek heeft uitgebracht (zeker een aanrader om ook naar te luisteren).

Ik vond het een leuk boek, maar niet superbijzonder. In het boek volg je vier perspectieven van vier hele verschillende jongeren, waardoor je wel een heel uitgebreid perspectief krijgt, maar het verhaal een beetje oppervlakkig blijft. Ook vond ik de verhaallijn van Anita bijvoorbeeld veel leuker dan die van Peter.

Het boek liet me wel heel erg nadenken over het leven, en over hoe je ermee omgaat als je weet dat je nog maar een paar weken te leven hebt. In het begin van het boek vond ik dat heel beklemmend, waardoor ik het wat vaker moest wegleggen, maar op het einde kon ik er wel mee omgaan. Dit ging ook zo met de hoofdpersonen, dus ik kon wel heel goed met ze meeleven.

Muziek speelt een grote rol in het boek, mede dankzij het feit dat de schrijver zelf ook een muzikant is. Ik weet zelf niet heel veel over muziek, waardoor sommige verwijzingen en filosofieën een beetje onduidelijk waren. Veel werden er echter wel uitgelegd, dus het bleef wel begrijpelijk. Ik zou het boek zeker aanraden, met name voor jongeren vanaf 14 jaar.