Wat zou Martin doen (Nic Stone)

Sophia (19) las ‘Wat zou Martin doen?’ van Nic Stone:

De zeventienjarige Justyce is een van de weinige zwarte jongens op zijn school. Hij haalt goede cijfers, is lid van de debatclub op school en is een hele gewone jongen. Toch krijgt hij in zijn leven veel te maken met ongelijkheid en racisme. Niet alleen van mensen van zijn school en van andere zwarte jongens in de buurt, maar ook door de maatschappij zelf. Om zijn ergernis en onbegrip te uiten begint hij een dagboek gericht aan Martin Luther King, waarin hij eerlijk en open kan schrijven over de dingen die hij meemaakt.

‘Wat zou Martin doen?’ is een boek dat op het eerste gezicht erg intrigerend oogt en wat een relevant en actueel onderwerp aankaart. Ik heb eerder voor de leesclub ‘The Hate U Give’ gelezen, wat over een vergelijkbaar onderwerp gaat. Deze vond ik erg goed en daarom was ik benieuwd of ‘Wat zou Martin doen?’ er net zo goed in zou slagen om zware onderwerpen zoals racisme over te brengen in een Young Adult boek.

Het boek begint meteen met een gebeurtenis die de ongelijkheid die Justyce ervaart goed weergeeft. Justyce probeert zijn dronken ex-vriendin veilig thuis te krijgen, nadat een van haar vriendinnen hem om hulp had gevraagd. Als een agent ziet dat Justyce zijn ex-vriendin tegen haar zin in de auto probeert te helpen, arresteert hij Justyce zonder zelfs zijn verhaal aan te horen. Deze gebeurtenis is de aanleiding voor Justyce om brieven te schrijven aan Martin Luther King.

De schrijfwijze van dit boek is bijzonder. Naast de gewone vertelling van het verhaal lees je ook de brieven en worden sommige stukken, zoals bijvoorbeeld een debat in de klas, slechts uitgeschreven in dialogen. De wisseling tussen het gewone vertellen en de brieven vond ik logisch voor het verhaal, maar ik ergerde me erg aan de dialogen. Een kort dialoog kan een gesprek in een boek kracht bijzetten, maar in dit boek werd bijvoorbeeld het eerder genoemde debat geheel in een aantal pagina’s lang slechts in dialoog gevoerd. Nu vond ik dit juist een interessant stuk, maar door de dialoog-vorm miste ik compleet de emoties en gedachtes van Justyce.

Daarnaast vond ik het tijdsverloop van het boek niet geheel duidelijk waardoor het boek weinig samenhangend overkwam. Door de afwisseling met de brieven werd het voor mij gewoon niet altijd even snel duidelijk waar ik was in het verhaal. Ik ergerde me soms ook een beetje aan de bijpersonen uit het boek. Deze vond ik niet altijd logisch uitgewerkt.

‘Wat zou Martin doen?’ is een boek dat een belangrijk onderwerp aankaart, maar het boek voldoet op een aantal fundamentele elementen van een goed verhaal gewoon niet voldoende. Een duidelijk tijdsverloop, goed uitgewerkte personages en relaties en een prettige schrijfstijl ontbraken in mijn ogen toen ik het boek las. Het boek geeft je wel een nieuwe blik op een maatschappelijk relevant onderwerp.