Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest (Joachim Meyerhoff)

Sophia (18) las “Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest” van Joachim Meyerhoff:

Ik vond tijdens de leesclubbijeenkomst zomaar een roman tussen stapels Young Adult boeken. Ik ben blij dat ik dit boek heb gekozen, want dit boek heeft me in veel opzichten verrast.

“Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest” gaat over het verleden van Joachim, ook wel Josse genoemd. Zijn vader is directeur van een psychiatrische instelling en Joachim groeit hierdoor in een bijzondere omgeving op. In elk hoofdstuk wordt er weer een bijzondere herinnering van de hoofdpersoon gepresenteerd. Door middel van deze hoofdstukken word je door de jeugdherinneringen van de hoofdpersoon geleid en krijg je steeds meer mee hoe het is om op te groeien op zo’n bijzondere plek. Bij een bijzondere plek hoort een bijzondere jongen en dat is iets wat Josse zeker is. Zo houdt hij bijvoorbeeld zoveel van zijn hond dat hij er bloedbroeders mee wilt worden. Als Josse opgroeit ontdekt hij langzamerhand meer over het dubbelleven van zijn vader, iets wat uiteindelijk Josse’s oude leven compleet zal veranderen.

Dat dit boek waarschijnlijk een aantal mooie fragmenten zou bevatten, wist ik al voordat ik eraan begon. Aan de binnenkant van de kaft stonden de eerste paar regels. Doordat ik dit mooi geschreven vond, besloot ik dit boek een kans te geven. Tijdens het lezen markeerde ik in mijn boek verschillende mooie stukken tekst die me tijdens het lezen raakten, fragmenten waardoor ik even moest stoppen met lezen omdat ik ze ergens moest opslaan voordat ze weer zouden verdwijnen met het omslaan van de bladzijde.

Naast de mooie schrijfwijze heeft dit boek iets bijzonders. Het is namelijk een collectie van herinneringen, niet één verhaal wat in een alinea te bevatten is. Elk hoofdstuk leek op zichzelf waarde te hebben en aan het einde van het verhaal toch weer samen te vallen tot een geheel. Je kunt het het beste vergelijken met je eigen verleden, dat ook bestaat uit momenten en herinneringen die je maken tot wie je nu bent.

Een van de dingen die dit verhaal zeker de moeite waard maakt om te lezen zijn de verschillende emoties dat het zo goed weet over te brengen. In het begin maak je het verhaal vanuit het perspectief van Josse als kind mee, wat zorgt voor een aantal komische momenten. Als het einde van het boek nadert, wordt het verhaal steeds emotioneler, de emotionele lading lijkt bijna mee te groeien met de hoofdpersoon.

“Wanneer wordt het eindelijk zoals het nooit is geweest” is een mooie, emotionele roman die je het verhaal van een bijzondere jeugd, van een bijzondere jongen vertelt. Ik zou dit boek zeker aanraden aan anderen. Het is iets heel anders dan een Young Adult boek en ik kon niet meer stoppen met lezen.