Tien dingen die ik beter niet had kunnen doen (Sarah Mlynowski)

Anne (15) las “Tien dingen die ik beter niet had kunnen doen” van Sarah Mlynowski:

Dit boek vertelt het verhaal van April, en alle mensen om haar heen. Het is een typisch chick-lit verhaal, met alle clichés die daaraan vastzitten. Ik vind het best moeilijk om mijn mening te geven over dit boek. Ik wisselde in het boek sterk tussen irritaties aan het verhaal, en toch graag willen doorlezen. Op sommige momenten geeft het boek een goede boodschap voor jonge meisjes, op andere momenten weer een slechte. Ik vroeg me af, of het de bedoeling van de schrijver was een om leuk, ‘herkenbaar’ tienermeisje in grappige situaties (die niet eens altijd grappig zijn) te beschrijven, of dat ze juist wilde laten zien dat tieners niet altijd goed handelen en domme keuzes maken, maar niet per se slechte mensen zijn. De situaties waarin April namelijk belandt, gaf bij mij het idee dat dit tweede de bedoeling was. Maar, omdat toch op redelijk veel plekken waarin April écht heel erg fout zit, niet echt duidelijk wordt gemaakt dat ze fout zit, begon ik hier weer aan te twijfelen. Daarom vraag ik me af of dit boek wel een goede boodschap bevat. Natuurlijk hoeft niet ieder boek een leerzame boodschap te bevatten, maar toch is het wel de bedoeling dat je kan aangeven wat het punt van het verhaal is, en daarvan heb ik geen idee.

De cover suggereerde dat het boek niet heel veel diepgang zou hebben, maar alsnog verwarde de inhoud me een beetje. De schrijfster probeert meer lagen en diepte in het verhaal te brengen, door April op hetzelfde moment om te laten gaan met de scheiding van haar ouders, en haar vriendinnen verhalen te geven (die ik eerlijk gezegd interessanter vond dan het verhaal van April). Toch verdwijnt deze diepgang een beetje naar de achtergrond, en draait eigenlijk het héle verhaal om seks en haar vriendje. Dit was een van mijn grootste ergernissen. Álles draaide om April die haar maagdelijkheid verloor, maar eerst toch niet durfde, onzekerheid over haar vriendje en of hij nou vreemdgaat of niet, en hoe ze zich aangetrokken voelt door andere jongens. Als je dit boek leest, wees er dan dus voorbereid dat seks een veel grotere rol speelt in het verhaal dan je zou verwachten.

Toen ik iets meer research over het boek en de schrijfster deed, kwam ik erachter dat deze schrijfster ook ‘I see London, I see France’ heeft geschreven. Dit boek heb ik eerder gelezen, en dan vind ik ‘Tien dingen die ik beter niet had kunnen doen’ wel het betere boek van de twee.

Ik zou dit boek misschien aanraden als je een makkelijk verhaal wilt lezen, zonder te veel inhoud, en als je een fan van chick-lit bent. Maar als ik heel eerlijk ben denk ik dat je beter je tijd aan een ander boek kan besteden.