Sorta like a rockstar (Matthew Quick)

Marit (15) las “Sorta like a rockstar” van Matthew Quick:

Het verhaal gaat over Amber Appleton, zij woont samen met haar moeder in een schoolbus. Niemand mag dat weten want het is verboden. Haar vader heeft Amber nooit gekend, haar moeder is alcoholiste en eet heel erg weinig, Amber ziet haar moeder aftakelen. Haar hond Bobby Big Boy (B3) heeft ze gevonden in een schoenendoos op straat, ze heeft hem mee naar huis genomen en hem verzorgd. Op school leert ze een hechte vriendengroep kennen genaamd “Franks Fenomenale Freaks Federatie”. Ze gamen elke dag in het lokaal van de leraar Franks. Een van deze jongens is Ricky, Amber raakt goed bevriend met hem. Ricky’s moeder Donna heeft met Amber te doen: Donna mag daar elke ochtend douchen en ontbijten.

Het boek is op een bepaalde manier geschreven waardoor het heel makkelijk wegleest. Het karakter van Amber zet je aan het denken, haar leefsituatie is verschrikkelijk en toch is ze optimistisch en probeert iets van haar leven te maken. De manier waarop de schrijver de situatie van Amber beschrijft is bijzonder, met respect voor alle personages legt hij de situatie tot in detail uit.
De auteur bedrukt telkens de positieve kant van het verhaal, waardoor je minder snel medelijden krijgt met Amber maar juist respect krijgt voor haar. De emotie die de schrijver weet over te brengen in het verhaal vind ik heel erg knap. Wat ik ook een leuk pluspunt vind is de Japanse dichtkunst haiku die in het boek was verwerkt. Ik vind dit boek zeker een aanrader. Op dit moment is Netflix bezig om dit boek te verfilmen.