Showstopper (Hayley Barker)

Frederique (15) las “Showstopper” van Hayley Barker:

Als het Droesem-meisje Hoshiko naar het Droesem Circus wordt gebracht, verandert alles. Doordat ze nauwelijks te eten krijgt, gewetenloos mishandeld wordt en elke dag gedwongen haar leven riskeert, verliest ze alle hoop in de mensheid. Vooral in die Zuiveren. Die Zuiveren die niks om Droesems geven. De ‘zuivere’ Ben komt naar het circus en is op slag verliefd op Hoshiko. Langzamerhand komt hij erachter wat er gebeurt in het circus en hij bedenkt een plan om Hoshiko uit het circus te krijgen, maar dat is onmogelijk. Toch?

Wat is dit boek heftig zeg! Ik moet zeggen dat ik het wel erg duister en luguber vond, misschien een beetje té. Dat iemand je expres van een koord wil duwen, je aan je lot boven een stelletje leeuwen overlaat of je in een kanon stopt om je af te vuren! Eerst vond ik deze scènes nog spannend en wel leuk om te lezen, maar uiteindelijk vond ik ze te heftig, onnodig bijna. Ik vind dat de relaties tussen de personages minder goed zijn uitgewerkt, misschien doordat de auteur veel aandacht besteedde aan alle gruwelijke dingen. Daardoor kwam voor mij bijvoorbeeld de liefde tussen Ben en Hoshiko heel plots en fake over. Zo was ook de wereld waar het zich afspeelde, Engeland, iets minder geloofwaardig. In de toekomst is zomaar opeens heel veel haat tussen twee bevolkingsgroepen (de Zuiveren en de Droesems) en er wordt hier geen aanleiding voor gegeven.Misschien wordt dat in deel 2 duidelijk. De auteur heeft een fijne schrijfstijl en gebruikt korte hoofdstukken, zodat je goed in het verhaal blijft. Ook vind ik het leuk dat sommige hoofdstukken vanuit andere perspectieven geschreven zijn, zo krijg je een goed beeld van hoe het verhaal in elkaar steekt.

De delen van het boek waarin geen gruwelijke dingen gebeuren waren leuk en heel erg spannend. Een van mijn favoriete scènes is het moment waarin Ben samen met Hoshiko Anatol probeert te redden en ze wegrennen van het circus. Ook al wist je dat het niet goed zou komen, omdat het nog te vroeg in het boek was, heeft de auteur het heel erg spannend gehouden. Het boek vind ik geen echte “showstopper”, maar wel de moeite waard om te lezen.