Schaduwliefde (Ruta Sepetys)

Marit (15) las “Schaduwliefde” van Ruta Sepetys,

Dit prachtige verhaal gaat over de 15-jarige Lina Vilkas. Samen met haar moeder Elena en broertje Jonas is ze gevangen genomen door de Russen. Haar vader is ook meegenomen, maar hij wordt niet samen met zijn gezin getransporteerd. Wanneer ze, vlak voor hun reis in de treinwagons, moeten wachten op het station, probeert een soldaat Jonas mee te nemen. Haar moeder weet dit tegen te houden door de soldaat om te kopen met een zakhorloge van haar vader. Die dag is Jonas niet meer waard dan een zakhorloge…. Lina probeer haar vader te laten weten waar ze zijn door op een zakdoek de steden te tekenen waar ze langskomen en deze door te geven aan iemand in de hoop dat die hem ook weer doorgeeft.

Ik vond het boek geweldig, ik heb het in een ruk uitgelezen. Het verhaal is gebaseerd op echte gebeurtenissen die de vader van de schrijfster heeft meegemaakt. Ik had nog nooit eerder een boek gelezen over de werkkampen in het Oostblok. De schrijfster heeft het boek zo ontzettend mooi geschreven, ik leefde heel erg met de hoofdpersonen mee. Wat ik vooral speciaal vond, is dat ik me heel erg kon herkennen in de hoofdpersonen, zowel vrouwelijke als mannelijke, terwijl ik natuurlijk een heel ander leven leidt. Het boek geeft je zicht op een heel andere kant van de Tweede Wereldoorlog: de kant van Rusland en de dictatuur van Stalin. Het verhaal is heel erg ontroerend en op sommige momenten ook best heftig. Als je van oorlogsromans houdt, is dat een absolute must-read!