Ridders van Rosande (Lydia Rood)

Willemijn (12) las “Ridders van Rosande” van Lydia Rood:

‘Vader? Laat mij mijn broers gaan zoeken.’
‘Jij?’ Haar vader barstte in lachen uit.

Zo begint het avontuur van Jorinde de jonkvrouw van Rosande. Op het kasteel van Rosande wonen 7 kinderen waarvan 6 jongens en 1 meisje. Alle jongens willen ridder worden en als ze vertrekken blijft Jorinde alleen achter. Als ze te horen krijgt dat haar broers in gevaar zijn, besluit ze midden in de nacht verkleed als een jongen haar broers te gaan redden. Onderweg komt ze Kasper de boerenjongen tegen die haar helpt. Bij de herberg “De zes zwanen” komt haar vader opeens binnen. Hij wil niet dat ze haar broers gaat helpen, maar als ze tegenstribbelt mag ze uiteindelijk toch haar broers gaan zoeken. Eerst moet ze echter een jaar lang zwijgen en hard werken in de herberg. Jorinde werkt hard. Veel mensen zoeken haar omdat ze met haar willen trouwen voor de erfenis van haar moeder. De hertog schrijft een prijs op haar hoofd en de herbergier wil haar telkens bijna verkopen.

Ik vind het een leuk boek, ik hou heel erg van geschiedenis. Toevallig heb ik het nu op school ook over leenmannen en daardoor begreep ik het boek zelf beter. Jorinde moet heel lang zwijgen, hoe heeft de de auteur van dit boek dan 380 bladzijden vol kunnen schrijven? Maar er gebeurt altijd wel wat, zelfs als Jorinde aan het schoonmaken is. Tijdens het lezen van het boek dacht ik echt dat ik haar was en had ik ook telkens de neiging om de hele tijd me mond dicht te houden en te zwijgen. Ik geef het boek een 9, het einde is heel abrupt. Lukt het Jorinde haar broers en Rosande te redden?