Mortal Engines (Philip Reeve)

Sophia (18) las “Mortal Engines” van Philip Reeve:

Na een ramp op aarde zijn bijna alle steden mobiel geworden. Deze zogenaamde tractiesteden trekken over de aarde, op zoek naar andere, kleinere en zwakkere steden om die “op te eten” De opgegeten steden worden uit elkaar gehaald en de onderdelen opnieuw gebruikt voor de tractiesteden. Londen is in deze tijd een grote en machtige tractiestad. Toch heeft de stad te maken met problemen, omdat er in het jachtgebied waar ze zich in verkeren te weinig prooi is om op te kunnen eten. Londen is daarom opzoek naar nieuw jachtgebied, maar de manier waarop de stad dit wil bereiken zou catastrofale gevolgen kunnen hebben.
Tom is een jongen die in Londen woont. Nadat hij een poging tot moord van zijn grote held Valentine heeft meegemaakt en hierdoor iets te weten is gekomen, wat hij niet zou moeten weten, wordt hij de stad uitgegooid. Hij sluit een bondgenootschap met Hester Shaw, het meisje dat probeerde Valentine te vermoorden. Samen ontdekken ze dat Londen en Valentine iets slechts van plan zijn en hoe dan ook wilt voorkomen dat ze de stad kunnen bereiken.

Het concept van rondreizende steden is iets unieks, iets wat ik nog nooit eerder in een boek was tegengekomen. Het zou een succesvol idee voor een verhaal en een wereld kunnen zijn, maar helaas is dit niet helemaal in het boek tot zijn recht gekomen. Wat voor mijn gevoel ontbrak was een meer gedetailleerde achtergrond over wat er met de wereld is gebeurd en een betere beschrijving van hoe de tractiesteden werken. Het idee voor het verhaal heeft zoveel potentie en het is jammer dat het niet helemaal goed is uitgewerkt.

Het verhaal van Mortal Engines is een waar avontuur. De hoofdpersonages zijn constant op weg en ontdekken steeds nieuwe dingen die uiteindelijk leiden naar het hoogtepunt en het geheim van Londen, iets wat chaos in de hele wereld zou kunnen veroorzaken. Hester en Tom ontmoeten tijdens hun reis terug naar Londen verschillende bijzondere figuren, met stuk voor stuk bijzondere achtergronden. Daarnaast reizen ze ook zover, dat ze op verschillende en boeiende plekken terecht komen in het verhaal. Deze avontuurlijke mensen en plaatsen zorgen ervoor dat het verhaal een echt avontuur wordt. Doordat Hester en Tom zoveel rondreizen, wordt er nooit al te lang stilgestaan bij één plek in het boek. Hierdoor is het lastig om een goed beeld van de wereld te vormen.

De personages van de Mortal Engines lijken een bepaalde diepte te missen. Er ontstaan in het boek ook een aantal romances, maar het voelde tijdens het lezen eerder alsof deze eraan zijn toegevoegd omdat dat is wat je verwacht als lezer als de hoofdpersonen een jongen en een meisje zijn. Hierdoor kwamen deze soms een beetje geforceerd over. Mortal Engines is naast een boek ook een film en ik wil na het lezen van het boek zeker de film zien, omdat ik denk dat je al een beter beeld van de tractiesteden krijgt als deze gevisualiseerd zijn op het grote doek. Ik vond dit zeker wel een vermakelijk en avontuurlijk boek. Het concept van de wereld van de tractiesteden heeft me enigszins weten te boeien en ik ben nieuwsgierig naar het vervolg.