Maresi (Maria Turtschaninoff)

Isa (14) las “Maresi” van Maria Turtschaninoff:

Vier jaar geleden kwam Maresi naar het eiland van het Rode klooster. Vluchtend voor de honger en dood. In het klooster leerde Maresi meer over het geloof van de godin. Samen met alle andere meiden wordt ze opgevoed tot sterke meiden die kunnen lezen en schrijven. Volgens Maresi is het eiland het mooiste plekje op de aarde. Op een dag komt de geheimzinnige Jai op het eiland aan. Jai wordt achtervolgd door haar vader die niets liever wil dan haar dood hebben. Na de komst van Jai wordt iedereen in het klooster op de proef gesteld, maar niemand zo erg als Maresi en Jai zelf. De twee meiden vechten tegen hun grootste angsten. Jai is bang voor haar vader en Maresi voor de oude vrouw (de dood) die al zoveel van haar heeft weggenomen. Maresi en Jai staan voor een belangrijke beslissing. Hoever willen zij gaan om de mensen waarvan zij houden te redden?

Maresi is het eerste deel van de kronieken van het Rode klooster. In de kronieken van het Rode klooster worden de verhalen van de vrouwen in het klooster vastgelegd. In dit boek vertelt Maresi haar verhaal, in een volgend deel zal iemand anders aan het woord zijn. Ik vond dit boek een makkelijk boek waar je lekker inkomt. Het verhaal is erg beeldend geschreven waardoor je het gevoel krijgt dat je er bij bent. Je wil dan gewoon weten wat er verder gebeurt met alle meiden. Aan het begin raakte ik nog een beetje in de war van bepaalde namen, maar na een tijdje leer je die namen goed kennen.

Wat ik heel mooi vond aan het boek was dat het weer een heel andere kant laat zien van het kloosterleven. Vroeger was het namelijk dat vrouwen minderwaardig waren en daarom ook “niks begrepen van de wereld”. Maar in dit boek zeggen de nonnen juist dat de meiden weer de wereld in moeten om de mensen te laten zien hoe ze moeten leven. Door zulke kleine puntjes heeft het verhaal een heel originele invalshoek.