King of scars (Leigh Bardugo)

Sophia (18) las “King of scars” van Leigh Bardugo:

Na de oorlog in Ravka is niks meer zoals het is geweest. De jonge koning Nikolai Lantsov probeert zijn gebroken koninkrijk zo goed mogelijk te regeren en weer op te bouwen na de oorlog die had plaatsgevonden. Het land is niet de enige die zijn littekens aan de oorlog heeft overgehouden, ook Nikolai is er niet heelhuids vanaf gekomen. Sinds de verschrikkelijke dingen die hij heeft mee moeten maken, lijkt er een duistere kracht in Nikolai te zijn ontstaan die met de dag sterker lijkt te worden. Als Ravka weer op de rand van een oorlog met buurlanden lijkt te staan en de duistere magie in Nikolai alleen maar groeit, moet hij het risico nemen om opzoek te gaan naar een manier om de duistere krachten weg te halen. Samen met de hulp van een getalenteerde stormblazer en een jonge monnik start Nikolai de zoektocht naar een manier om de duistere krachten weg te halen, voordat zowel hij als zijn land er kapot aan zal gaan.

De Grisha-verse boeken van Leigh Bardugo hebben sinds dat ik haar boek Six of Crows las in 2015 altijd al een bijzonder plekje in mijn boeklezende hart gehad. Toen ik te horen kreeg dat een van de meest geliefde personages van de eerder verschenen Grisha-trilogie, Nikolai, zijn eigen duologie zou krijgen, wist ik zeker dat ik ook deze weer zou moeten lezen! Het boek begint kenmerkend voor de Grisha-verse boeken: met een hoofdstuk geschreven vanuit het perspectief van een onbekend personage. In King of Scars zorgt deze techniek er net zoals in Leigh haar andere boeken voor, dat je aandacht als lezer direct wordt gegrepen. Het creëert een bepaalde mysterie, omdat het onbekende personage vaak niet veel weet van wat er gebeurd en als lezer wordt je zo direct in de bijzondere wereld van de Grisha gezogen.

Een van de sterkste punten van de boeken van Leigh Bardugo zijn haar personages. Voor lezers van de Grisha-trilogie en de Six of Crows duologie zullen alle drie de hoofdpersonages bekende personages zijn, waarbij twee voor het eerst zelf een stem in een boek krijgen. De verhaallijnen van deze personages sluiten mooi op elkaar aan en de verschillende perspectieven zorgen niet voor verwarring. Elk personage heeft zijn of haar karakteristieke eigenschappen en is interessant om over te lezen. Ze zijn divers, uniek met een herkenbare stem en lijken tijdens het lezen echt tot leven te komen.

Dit boek zorgde ervoor dat ik constant door wilde lezen en wist me weer te verrassen zoals al de voorgaande boeken deden. Kortom is King of Scars een waardige toevoeging aan de Grisha-verse boeken. Wel wil ik geïnteresseerden in dit boek op het hart drukken om eerst de andere boeken van de Grisha wereld te lezen, om een hoop verwarring en spoilers te voorkomen. En geloof me, je zult geen spijt hebben want de boeken van Leigh Bardugo zijn het lezen meer dan waard.