Kaart der dagen (Ransom Riggs)

Liselotte (17) las “Kaart der dagen” van Ransom Riggs:

(het 4e boek van de Bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine).
Het verhaal begint een tijdje na het einde van het vorige boek. Mevrouw Peregrine en haar kinderen komen bij Jacob thuis, net als hij afgevoerd zou worden naar het gekkenhuis. De kinderen hoeven niet meer in een lus te blijven en kunnen daardoor Jacob helpen van het gekkenhuis weg te blijven. Mevrouw Peregrine heeft besloten dat het een goed idee is als de kinderen wat leren van de normale wereld. Dit gaan ze doen door normale lessen te krijgen van Jacob. In de eerste les gaan een paar van de bijzondere kinderen met Jacob mee naar een winkelcentrum om normale kleren te kopen. De kinderen hebben namelijk nog steeds kleren aan uit 1940. Jacob rijdt alleen per ongeluk niet naar het winkelcentrum maar naar het huis van zijn opa, Abe. Hier vinden ze een geheime bunker met een het oude logboek van Abe, alle avonturen die hij vroeger beleefde stonden er in. Jacob gaat op onderzoek uit, hij wil de mensen vinden waar zijn opa mee samenwerkten. Hij moet uiteindelijk op een roadtrip door America om een opdracht uit te voeren.

Toen ik het boek zag was ik meteen verkocht, ik vond de vorige delen van de bijzondere kinderen namelijk erg leuk en was benieuwd wat dit boek zou brengen aangezien het verhaal redelijk was afgerond het vorige boek. Voor mij viel het boek echter tegen, het kwam erg langzaam op gang. Er waren steeds kleine avontuurtjes die de kinderen en Jacob beleefden maar die werden meestal binnen twee bladzijden al weer opgelost. Er zitten steeds grote stukken tussen waar eigenlijk weinig gebeurt. Het echte verhaal begon pas ergens in het midden van het boek, bij het beginnen van de roadtrip. Het is een erg dik boek, met meer dan 500 bladzijden. Dat vind ik meestal niet erg, zeker niet bij deze boeken waar er ook nog foto’s tussen zitten. Bij dit boek had ik alleen het gevoel dat het zeker niet zo lang had hoeven te zijn. Naast dit alles vond ik het verhaal, toen er wel wat gebeurde, wel gewoon leuk. In het verhaal leer je veel over hoe het bijzondere leven in America is en er komt ook een meer politieke kant aan bod. Er wordt namelijk kritiek geleverd door verschillende karakters op hoe de ymbrynes het regelen in Engeland.

Als je dit deel van de Bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine wilt lezen voor de spanning en gevechten met monsters, zou ik dit boek niet lezen. Wil je meer weten over de karakters en een nieuwe kijk op het bijzonderdom, dat is dit boek zeker een aanrader.