Hier was ik (Gayle Forman)

Raisa (13) las “Hier was ik” van Gayle Forman:

De hoofdpersoon van het boek heet Cody. Ze heeft haar beste vriendin Meg verloren, door zelfmoord. Als de ouders van Meg vragen of Cody naar Megs studentenhuis kan gaan om haar spullen mee te nemen, doet ze dit. Wanneer ze in het studentenhuis is ontmoet ze Megs huisgenoten. Ze ontdekt dat Meg twee zwerfkatjes in huis had genomen. Meg besluit om langer te blijven om onderdak voor de katjes te zoeken. Cody vindt op Megs oude computer verwijderde bestanden en mailtjes naar een jongen genaamd Ben McCallister. Wanneer ze het laatste mailtje leest dat Ben heeft gestuurd wordt ze boos omdat er staat: “Meg, je moet me met rust laten.’’ Ze wil erachter komen wat er in de verwijderde mailtjes stond en gaat hem opzoeken. Ze vraagt aan een huisgenoot van Meg of hij kan proberen de bestanden terug te halen. Cody ontdekt dat er in de verwijderde bestanden sites staan over hoe je het best zelfmoord kan plegen. De site “De Eindoplossing” is de site die Meg heeft gebruikt. Als ze daarop inlogt, ziet ze dat Meg met iemand heeft gepraat genaamd Breadford Smith en wil ze erachter komen wie dat is. Ze gaat samen met Ben naar Breadford Smith om erachter te komen waarom hij dit soort dingen doet. Maar de rit naar Breadford duurt lang. En er komen ook nog eens complexe gevoelens bij….

Het begin van het boek is eerst wat langdradig en is wat moeilijk door te komen. Dat komt vooral doordat er heel veel verschillende namen en personages voorbij komen. Maar halverwege het boek raakte ik helemaal in het verhaal en moest ik verder lezen.

Ik vind het thema zelfmoord een lastig thema en denk dat het goed is dat dat in dit boek wel besproken wordt. Ik vind de personages goed uitgewerkt en ze ontwikkelen tijdens het verhaal ook geloofwaardig. Dit maakt het verhaal nog interessanter om te lezen.
Wat ik vooral fascinerend vond was het idee dat sommige mensen zelfmoord verheerlijken, zoals op de site “De Eindoplossing” in het boek wordt gedaan. Dit staat erg ver van mezelf af en ik kan me er zelf niks bij voorstellen. Juist daardoor is het een interessant thema om over te lezen.