Het ongelukproject (Julie Buxbaum)

Frederique (15) las “Het ongelukproject” van Julie Buxbaum:

Kit is een hele leuke, vrolijke meid met vrienden in overvloed. Maar nu moet ze weer naar school nadat haar vader is verongelukt en ze is hierdoor heel veel veranderd, misschien wel te veel veranderd. David is een aparte jongen (wat grotendeels door zijn autisme komt) die al 622 dagen alleen zit tijdens de lunchpauze. Hij houdt van feiten, getallen en zijn notitieboekje waarin hij al zijn observaties van anderen opschrijft. (En persoonlijk vind ik dat David ook echt heel vervelend kan zijn, ook al komt dit door zijn autisme). De rode draad in het verhaal is de zoektocht van David en Kit, naar antwoorden en duidelijkheid over het ongeluk van Kit’s vader. Wanneer Kit de vrolijkheid van haar vriendinnen even niet meer aan kan, omdat ze voelt alsof ze zichzelf niet meer is, gaat ze naast de nerd en de weirdo van de school zitten: David. David is eigenlijk net zo verbaasd als Kit en klapt een beetje dicht. Maar als blijkt dat Kit alleen maar naast iemand wil zitten zonder te praten en David toch niet goed is in praten, is het zo erg nog niet. De opeenvolgende dagen blijft Kit naast hem komen zitten en raken ze toch in gesprek. Eerst gaat het natuurlijk vooral over het ongeluk, maar dan blijkt David best wel een grappig en leuk persoon te zijn volgens Kit. David vindt dat Kit het ongeluk kan loslaten als ze precies weet wat er is gebeurd en bedenkt ‘Het ongelukproject’. Samen zullen ze uitvogelen wat er is gebeurd en er zo vrede mee hebben.

Ik vond dit boek héél erg leuk! Het was een echte doorlezer! Het was grappig, spannend en heel lief/romantisch om te lezen wanneer David even geen autistische opmerkingen maakte en gewoon heel gezellig was. Er zit veel humor in dit boek. David heeft van die rake en irritante opmerkingen en gedachten die je echt laten lachen. Een spannend moment in dit boek was toen het notitieboekje van David werd gestolen en gepubliceerd werd. Ik wilde echt alleen maar verder lezen om te weten hoe David hier weer overheen zou komen. Maar het allerspannendste moment was toen David al iets schokkends ontdekte en uiteindelijk echt de hele waarheid had ontdekt. Maar ja, hier kan ik verder niks over zeggen

“Het ongeluk project” is van alles: een roman, een detective en het heeft romantiek en humor. Het boek kan voor zowel jongens als meisjes, maar ik denk dat meisjes dit boek over het algemeen sneller zullen lezen.

De hoofdstukken zijn om en om verteld vanuit het perspectief van Kit of David. Dat vind ik persoonlijk altijd erg leuk: zo zit je net iets meer in het verhaal en krijg je de gevoelens intenser mee. Ook vind ik dat het boek goed geschreven is en lekker doorleest. Er zitten geen illustraties in het boek, maar het heeft een leuke cover, ontworpen door Lennart Wolfert.

Het verhaal is niet echt heel origineel: de uiteindelijke uitkomst van dit boek is wel heel verrassend en goed bedacht, maar het gaat wel weer om twee mensen die allebei een probleem hebben maar dan uiteindelijk toch voor elkaar vallen. Niettemin is dit boek toch heel leuk, grappig, spannend en verrassend.