Frogkisser! (Garth Nix)

Anna (16) las “Frogkisser!” van Garth Nix:

‘Let the princess sleep. She is too young to hear what I am to tell you, and she needs to live without fear as long as may be. We will all need her courage in times to come.

Anya is een prinses, ze houdt ervan om alleen of met een paar pratende koninklijke honden in de bibliotheek van het paleis boeken te lezen over magie. Ze wil zelf namelijk ook magie leren gebruiken. Op een dag hoort ze haar zus, de troonopvolgster Morven, gillen. Haar prins blijkt omgetoverd te zijn in een kikker. Dit is het werk van haar kwaadaardige stiefstiefvader, de nieuwe man van Anya’s stiefmoeder. Anya weet zeker dat hij slechte plannen heeft met het koninkrijk. Als Anya op zoek gaat naar de kikkerprins, vindt ze zelfs meerdere omgetoverde prinsen! Als prinses is Anya de enige die de kikkers kan omtoveren met wat hulp van magische lippenbalsem. Ze vertrekt op een quest, op zoek naar ingrediënten voor meer lippenbalsem.

Naarmate ze verder komt in haar quest en terwijl haar stiefvader steeds meer kwaadaardige wezens op haar afstuurt, verzamelt ze meer omgetoverde vrienden. Het lijkt erop dat Anya bestemd is om om de versplinterde rijken in het voormalige High Kingdom weer bijeen te brengen en de oude wetten te herstellen.

Ik vond Frogkisser! magisch, vrolijk en veel leuker dan dat ik had verwacht! Ik pakte het boek meteen toen ik de kaft van het boek zag, deze is heel mooi donkerblauw met vrolijke groene kikkers erop en gouden randjes. Op het eerste gezicht leek het me een simpel boek, een soort sprookjesverhaal, maar door de vrolijke schrijfstijl en de tekst op de achterkant (waarin allerlei dingen stonden over koninklijke honden en lippenbalsem) werd ik toch nieuwsgierig en ik ging het boek lezen.

Het boek is heel simpel geschreven, daardoor kom je makkelijk door het verhaal. Aan het begin vond ik het boek niet zo spannend omdat er dan vooral wordt verteld hoe Anya’s quest begint. Maar toen de quest echt begon werd ik verrast door de wezens, mensen en avonturen waarin Anya en haar vrienden verzeild raakten. Het verhaal is met heel veel fantasie geschreven, er gebeuren allerlei magische dingen. Ik zag het gewoon voor me.

Ik kon me ook goed inleven in Anya: haar gedachtes en persoonlijkheid zijn heel herkenbaar. Leuk ook hoe de traditionele sprookjes terugkwamen in het verhaal. Er kwamen ook moderne elementen terug in het verhaal. De tovenaar had bijvoorbeeld geen hoed met sterren en een baard maar was een wijze vrouw met een aantal dwergen als vrienden. Je zou helemaal niet verwachten dat ze een tovenaar was. Dat zette mij wel aan het denken over dat niet altijd alles is wat het lijkt.

Wat ook een belangrijk moraal in het verhaal is dat je alles kan bereiken als je blijft doorzetten en niet opgeeft. Dit vind ik erg inspirerend. Ik vind dat dit een perfect boek is om op vakantie te lezen!