Fataal (Eva Burgers)

Rosalie (12) las “Fataal” van Eva Burgers:

Het boek gaat over de vier hartsvriendinnen Emily, Fay, Naomi en Lauren die samen op vakantie naar Kreta gaan. Ze logeren in het huis van de ouders van Fay. Het had een ontspannende vakantie moeten worden, maar dat is niet het geval. Tegenover de villa van de vriendinnen huren drie andere jongens, genaamd Leonard, Nick en Danny, ook een villa. De jongens en de meiden komen al snel in contact met elkaar. Als Lauren verliefd wordt op Leonard, maar Fay ook, komen er tussen de meiden onderling irritaties. Doordat de meiden toch wel verschillend blijken te zijn, is de sfeer onderling af en toe om te snijden. Intussen verdwijnen er spullen uit de villa. Daarnaast loopt er een vreemde beveiliger rond. Als een van de vriendinnen wordt ontvoerd is er niets ontspannends meer aan deze vakantie.

Dit is een jeugdthriller. Op sommige momenten was het boek spannend, maar op andere momenten helemaal niet. Het spannendste deel zat aan het einde van het boek. Ik vond het soms best wel voorspelbaar. Dat komt omdat ik vind dat er best wel ‘standaard’ gebeurtenissen zijn. Ik bedoel hiermee dat je deze gebeurtenissen wel vaker in boeken of films tegen komt, waardoor ze in dit boek niet meer zo origineel zijn. De schrijfster Eva Burgers werkte jarenlang als rechercheur bij de politie op de afdeling zware criminaliteit. Voor iemand met zo’n achtergrond had ik wel wat meer spanning en een beter plot verwacht.

‘Fataal’ wordt geschreven vanuit 4 verschillende perspectieven: die van Emily, Fay, Naomi en Lauren. Ieder meisje wordt aan het begin van het hoofdstuk aangegeven met haar eigen symbool: een bikini (Fay), een hartjeszonnebril (Lauren), teenslippers (Naomi) en een hardloopschoen (Emily). Naomi is rustig, Emily is heel erg sportief, Lauren vindt jongens erg leuk en Fay heeft rijke ouders die haar alles geven, behalve aandacht. Er wordt duidelijk aangegeven vanuit welke personage je leest, maar soms moest ik nog een paar keer teruglezen om te kijken wat ook al weer typisch voor dit personage was. Ook vond ik het vanaf het begin van het boek best wel duidelijk wie de dader zou zijn, uiteindelijk had ik dit ook goed.

Wat ik fijn vond aan het boek was dat het korte hoofdstukken had. Hierdoor kon ik er vaak snel nog wel even 1 lezen. Eva Burgers gebruikt ook korte zinnen zonder al te moeilijke woorden, wat ik heel fijn vond om te lezen. Door deze twee redenen had ik het boek dus ook zo uit!