The Fandom (Anna Day)

Pieter (13) las “The Fandom” van Anna Day:

Violet, haar broertje Nate, en haar vriendinnen Alice en Katie zijn fan van het boek ‘De Galgendans’ (dat ook verfilmd is).
Verkleed als karakters van het verhaal, gaan de vier naar Comic Con om de acteurs die Willow en Rose spelen te ontmoeten. Als een deel van het gebouw instort komen ze op een mysterieuze wijze terecht in een alternatief universum. Het universum van ‘De Galgendans’. Daar veroorzaken ze per ongeluk de dood van Rose, voordat ze Willow ontmoet. Thorn besluit om Violet in plaats van Rose te sturen, terwijl hij Alice gebruikt voor een ander deel van het plan, en hij Katie als gijzelaar. Nate gaat met Violet mee.Violet moet Willow verleiden, maar wordt onherroepelijk verliefd op een andere jongen in het verhaal, Ash. En Alice zou ook nog wel eens roet in het eten kunnen gooien.

‘The Fandom’ is niet zomaar een gewoon boek. Het lijkt op het eerste gezicht heel ingewikkeld, maar al lezende wordt het allemaal een stuk logischer. De karakters voelen heel herkenbaar. De “struggle” van Violet om zich constant minder moedig en in het algemeen een minder goed persoon dan Rose te voelen, is (waarschijnlijk, ik heb het natuurlijk zelf nooit meegemaakt) heel realistisch en mooi. Er wordt ook een heel realistisch beeld geschapen van hoe het is om een diehard-fan van een boek of film te zijn. Het idee is bovendien erg creatief, en de manier waarop het verhaal zich ontrafelt en hoe alles duidelijk wordt aan het einde is erg slim bedacht. Ook is het einde mooier en beter dan ik me ook maar had kunnen voorstellen toen ik het boek aan het lezen was. Toen ik bezig was met het boek voelde het constant alsof er geen manier zou zijn om het verhaal mooi te eindigen, maar Anna Day heeft het toch voor elkaar gekregen. Het wordt ook heel duidelijk gemaakt hoe veel heftiger de emoties voelen als je echt in het verhaal zit, in plaats van wanneer je met een boek of een scherm voor je neus zit. Dat lijkt sowieso misschien heel logisch, maar er is toch iets heel moois aan, omdat je je natuurlijk nooit zou kunnen voorstellen hoe het is om in een echte situatie van een boek of film te zitten.