Examendeal (Margje Woodrow)

Rosalie (13) las “Examendeal” van Margje Woodrow:

Dit boek gaat over Kiki. Zij is een meisje van 17 jaar dat in haar havo-eindexamenjaar zit. Als Kiki twee meisjes op de wc hoort praten over het kopen van kopieën van de eindexamens, vindt zij het erg verleidelijk om zelf ook deze kopieën te kopen. Na wat overleg met haar vrienden, besluiten zij met z’n allen een examen te kopen voor 50 euro. Als deze blijkt te kloppen, willen ze er meer kopen. Als 1 van de 2 meisjes, die Kiki op de wc hoorde, in het ziekenhuis belandt én het waarschijnlijk te maken heeft met de eindexamens, raken Kiki en haar vrienden in paniek. Maar gaan ze toch nog door met het kopen van examens, of niet?

Het verhaal begint heel spannend. Want wie zijn die 2 meisjes op de wc en gaan Kiki en haar vrienden een examen kopen of niet? Op een gegeven moment werd het wel iets saaier, omdat ik een beetje kon verwachten wat er zou kunnen gaan gebeuren. Ik verwachtte namelijk dat Kiki op zoek zou gaan naar de examendealer en zo steeds een stapje dichter bij de waarheid zou komen. Jammer genoeg gebeurt dit niet. Het einde van het boek vind ik wel erg leuk. Er zijn nog helemaal geen hints gegeven over wie de dealer is, waardoor het eind heel onverwacht is. Aan de ene kant vind ik het jammer dat er geen hints gegeven zijn, omdat de lezer zo niet mee kan denken. Aan de andere kant vind ik het juist leuk, omdat op deze manier het einde niet te verwachten is en je het boek hierdoor graag wilt uitlezen!Ook vind ik het erg leuk dat er soms tekst in schuine letters staan. Dit zijn dan de dingen die Kiki denkt, maar niet hardop uitspreekt.

‘Ik liet mijn hakken extra hard op de grond neerkomen en negeerde Micks vragende blik. Lucht, doe alsof hij lucht is, sprak ik mezelf in mijn hoofd toe.’