De glazen troon (Sarah Maas)

Carmen (13) las “De glazen troon” van Sarah Maas:

“Met een licht gevoel in haar hoofd, maar tegelijkertijd met een loodzwaar lichaam, keek Celaena de zaal in. Op een prachtig versierde roodhouten troon zat een knappe jongeman. Haar hart bleef stilstaan toen iedereen voor hem boog. Ze stond oog in oog met de kroonprins van Adarlan”.

Celaena Sardothien is een sluipmoordenaar en ze is één van de beste. Als ze een fout maakt, wordt ze gepakt. Nu zit ze vast in het koninkrijk Adarlan, een rijk dat bestuurd wordt door een tirannieke heerser. Ze slijt haar dagen in de zoutmijnen todat de kroonprins van Adarlan met een aanbod komt. Ze krijgt de keuze of, haar hele leven slijten in de gevangenis of meedoen aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen wordt van de koning. Het toernooi is haar enige kans op vrijheid dus verliezen is geen optie. Maar er gebeuren rare dingen in het glazen kasteel. Wanneer de deelnemers een voor een worden vermoord, blijkt al snel dat ze niet alleen voor haar vrijheid maar ook voor haar leven moet vechten.

Aan het begin wist ik nog niet echt wat ik van dit boek zou vinden. Het kwam namelijk nogal langzaam op gang, vond ik. Na een paar hoofdstukken kende ik de karakters beter en begreep ik ook beter waarom ze bepaalde dingen deden. Hoewel het verhaal goed in elkaar zit, vond ik het wel een beetje voorspelbaar. Er zit een flink aantal gewelddadige scenes in het boek dus ik raad het aan voor jongeren boven de 12. Ik geef het boek een 7,8.