Charisma (Jeanne Ryan)

Frederique (15) las “Charisma” van Jeanne Ryan:

Als feestjes en spreken voor een groep je paniekaanvallen geven, is je leven als tiener behoorlijk ondraaglijk, vindt Aislyn. Als een arts van haar ernstig zieke broertje haar cz88 ofwel Charisma aanbiedt, een middel dat haar van haar verlegenheid en angsten afhelpt, kan ze dus onmogelijk nee zeggen. Maar is het wel zo’n droommiddel?

Jammer genoeg vind ik het eerste kwart van het verhaal saai en kwam ik er niet goed doorheen. De hoofdstukken zijn lang, ik was niet geboeid en ik was even bang dat het hele verhaal zo zou zijn. Het mag best een paar hoofdstukken duren voordat ik er echt lekker in zit, maar dit duurde me te lang. Ook zijn er tussen de hoofdstukken nieuwsberichten over alle kinderen die Charisma toegediend hebben gekregen en alle commotie eromheen. Deze “berichten” vind ik zelf niets aan het verhaal toevoegen. Ik leef hierdoor niet meer met de personen mee, het verhaal wordt niet spannender en ik vind dat het me afleidt van de verhaallijn. Maar ik vind Charisma toch ook een goed YA-boek, omdat veel tieners met hun persoonlijkheid worstelen. Dit verhaal over Aislyn laat goed zien, dat andere mensen jou leuk kunnen vinden ook al vind jij zelf van niet. Jack, Aislyn’s vriendje, blijft ook steeds herhalen dat hij haar altijd al leuk en interessant vond en dat ze geen Charisma had hoeven nemen. Dit zie ik als een boodschap aan tieners dat het allemaal niet zo erg is als dat het soms lijkt. In dit verhaal speelt gen-technologie ook een grote rol. De auteur laat je een eigen mening vormen over dit onderwerp door ook de tegenargumenten van de protestanten te noemen. Dit vind ik heel goed gedaan. Naarmate ik verder kwam in het verhaal werd het steeds spannender en heb ik het met een sneltreinvaart uitgelezen! Per saldo: het verhaal moet even op stoom komen, maar heeft sterke punten.