Bloed en beenderen (Tomi Adeyemi)

Dominique (21) las “Bloed en beenderen” van Tomi Adeyemi:

Het land Orïsha wordt bewoond door twee soorten mensen. Je hebt de Kosidan, mensen met donker haar, koperkleurige huid en geen magie. En je hebt de Maji, mensen met een donkere huid, spierwit haar en magie. Dit land wordt geregeerd door de wrede koning Saran, die alle magie wil verbannen. Om dit te doen, laat hij alle Maji’s executeren. Ondanks dat hij de kinderen van de Maji, de Diviner, laat leven, worden ze door de Kosidan gediscrimineerd. Zélie’s, een Diviner, is vastbesloten om magie terug te brengen in Orïsha. Samen met haar broer en prinses Amari, gaan ze een spannend avontuur tegemoet om de magie in Orïsha te herstellen.

Toen ik aan dit boek begon, had ik moeite om erin te komen. Dit heeft denk ik te maken met het feit dat het zich in een andere omgeving afspeelt dan dat ik gewend ben in de boeken die ik lees. Toch merkte ik al snel, naarmate ik steeds verder las, dat het boek steeds leuker werd. Ik had af en toe dat er woorden waren waarvan ik de betekenis niet wist. Gelukkig had ik vaak m’n mobiel naast me dus kon ik de woorden zo opzoeken. Het waren woorden voor bepaalde Afrikaanse kledingstukken.

Wat ik zelf leuk vond was de relatie tussen Zélie en prins Inan, de oudere broer van prinses Amari. Prins Inan is de kapitein van het leger en kroonprins van Orïsha. Ondanks zijn drang om goed te presteren als kapitein, kan hij het niet helpen om toch gevoelens te krijgen voor Zélie. Maar op een gegeven moment ontdekt hij dat hij iets van magie bezit. Hij probeert dit zo goed mogelijk te verbergen in het hele boek, want hij weet: als zijn vader erachter komt, dan is hij zo goed als dood.

Ik raad het boek aan iedereen aan die houdt van een spannend verhaal in een originele wereld. De thema’s van het boek zijn goed en kwaad, maar ook discriminatie speelt een belangrijke rol in het boek. Ik geef het boek een 9.